Analist: statul are interesul ticălos ca INFLAȚIA să fie mare. Unde sunt cele mai mari scumpiri
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Scumpirile la gaze, energie electrică și carburanți sunt cele care au contribuit cel mai mult la nivelul ridicat al inflației.
Scumpirile la gaze, energie electrică și carburanți sunt cele care au contribuit cel mai mult la nivelul ridicat al inflației.
Rata inflaţiei în România a urcat la 3,8%, fiind cu 1,5% mai mare decât inflația din iulie 2020. Între statele cu cele mai mari niveluri de inflație din UE, țara noastră ocupă locul 4.

La nivelul Uniunii Europene rata inflaţiei a urcat în iulie la 2,5%, de la 2,2% în luna precedentă, relatează Agerpres.

În România, rata inflaţiei a urcat până la 3,8% în iulie, de la 3,5% în iunie. Comparativ, în iulie 2020 rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%.

Analistul economic Radu Soviani este de părere că statul are ''interesul ticălos'' ca nivelul inflației să fie ridicat deoarece vor fi încasați mai mulți bani din TVA. ''Cu cât bunurile și serviciile sunt mai scumpe, cu atât TVA-ul aplicat generează mai mulți lei, astfel încât să existe acea sarabandă a speculării pandemiei pe care o face statul român''.

Scumpirile la gaze, energie electrică și carburanți sunt cele care au contribuit cel mai mult la nivelul ridicat al inflației.

Potrivit Antena3, românii care au semnat contracte la gaze în vara lui 2020 vor avea facturi la gaze mai mari cu circa 70%, după expirarea perioadei pe care au fost încheiate vechile contracte.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (4,9%), Polonia şi Ungaria (ambele cu 4,7%), Lituania (4,3%) şi România (3,8%), iar cele mai scăzute în Malta (minus 0,3%), Grecia (0,7%) şi Italia (1%).

Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut în iulie la 2,2%, de la 1,9% luna precedentă. În iulie 2020, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,4%.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,34 puncte procentuale, urmată de alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (0,35 puncte procentuale), servicii (0,31 puncte procentuale) şi bunurile industriale neenergetice (0,17 puncte procentuale).

Citește și: Sorin Cîmpeanu anunţă cum va fi anul școlar 2022. Ultimele informații despre Școala online

Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie "mai mică, dar apropiată de 2%", care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.

Tensiunile generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană (BCE) cât şi Rezerva Federală a SUA (Fed) Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel