Când se termină pandemia. Calculele Bloomberg

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Rezultatele calculelor nu sunt prea optimiste
Rezultatele calculelor nu sunt prea optimiste
Când se va termina pandemia? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor de când Covid-19 a copleșit lumea anul trecut. Răspunsul poate fi dat măsurând ritmul de vaccinare a populației lumii.

Bloomberg a construit cea mai mare bază de date de vaccinări Covid-19, cu peste 119 milioane de doze administrate în întreaga lume. Experții americani, precum Anthony Fauci, au sugerat că va fi nevoie de o acoperire de 70% până la 85% a populației pentru ca lucrurile să revină la normal. Bloomberg’s Vaccine Tracker arată că unele țări fac progrese mult mai rapid decât altele.

Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni. SUA vor ajunge acolo în ajunul anului nou 2022 (deși Dakota de Nord ar putea ajunge acolo cu șase luni mai devreme decât Texas). Vaccinările au loc mai rapid în țările occidentale mai bogate decât restul globului astfel că procesul de imunizare va dura, pentru întreaga lume, 7 ani în ritmul actual.

Calculatorul Bloomberg oferă un instantaneu în timp, conceput pentru a pune în perspectivă ratele de vaccinare de astăzi. Folosește cea mai recentă medie continuă de vaccinări, ceea ce înseamnă că odată cu creșterea numărului de vaccinări, timpul necesar pentru atingerea pragului de 75% va scădea.

Calculele sunt volatile, mai ales în primele zile, iar numerele pot fi distorsionate de întreruperi temporare.

Ritmul probabil că se va accelera pe măsură ce vor fi disponibile mai multe vaccinuri. Unele dintre cele mai mari centre de producere a vaccinurilor din lume din India și Mexic abia au început producția. Peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de țări prin intermediul a peste 100 de acorduri. La ora actuală doar o treime din țările lumii și-au început cu adevărat campaniile de vaccinare.

Conform calculelor Bloomberg, România ar putea ieși din pandemie în doi ani și jumătate

O apărare colectivă

Vaccinările protejează împotriva Covid-19 în câteva săptămâni de la inoculare. Dar dacă doar câteva persoane dintr-o comunitate se vaccinează, virusul poate continua să se răspândească necontrolat. Pe măsură ce mai mulți oameni primesc serul, grupuri de oameni încep să construiască o apărare colectivă împotriva virusului, astfel încât locuri izolate de infecție să fie înăbușite în loc să se răspândească într-un focar. Conceptul este cunoscut sub numele de imunitate de turmă.

În comunitatea științifică, există definiții contradictorii pentru momentul în care se realizează imunitatea turmei. Atunci când sunt protejați suficienți oameni, începe să aibă un efect măsurabil asupra vitezei de transmisie? Acest lucru ar putea începe cu mult înainte ca 75% dintre oameni să fie complet vaccinați. Alții îl definesc ca fiind momentul în care focarele nu mai pot fi susținute. 

Cum sunt rulate numerele

Vaccinurile disponibile astăzi necesită două doze pentru vaccinarea completă. Calculele Bloomberg se bazează pe două doze pe persoană, dar nu fac distincție între primele doze sau a doua doză administrată. Aceste defecțiuni pot denatura ratele zilnice de vaccinare și nu sunt disponibile în mai mult de 20% din țările care sunt monitorizate.

Un nou vaccin de la Johnson & Johnson a arătat recent rezultate pozitive folosind o singură doză, într-un studiu clinic amplu. Dacă este aprobat, Bloomberg va ajusta calculele.

Un alt lucru care trebuie luat în calcul este că vaccinurile nu au fost autorizate pentru imunizarea copiilor - aceste studii fiind în curs de desfășurare. 

Călătoriile pe distanțe lungi pot să nu înceapă până în 2023

Calculul Bloomberg nu ține cont de niciun nivel de imunitate naturală care ar putea rezulta din vindecarea în urma Covid-19. Este posibil ca locurile afectate să necesite un nivel mai mic de vaccinare pentru a preveni transmiterea pe scară largă. Deși există dovezi că persoanele care se recuperează după boală păstrează un anumit nivel de apărare naturală, nu este clar câtă protecție este oferită sau cât ar putea dura. Vaccinul este încă necrecomandat pentru persoanele care și-au revenit din boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel