Analiză Reuters. Bătălia pentru credibilitate fiscală: România încearcă să evite prăpastia numită "junk"

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Eforturile României de a recâștiga încrederea investitorilor și de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană întâmpină dificultăți timpurii într-un an marcat de riscuri politice și de pericolul pierderii ratingului de investiții, explică Reuters într-o analiză pe care o puteţi citi în rândurile de mai jos.

Reluarea alegerilor prezidențiale, programată pentru luna mai, după anularea scrutinului din decembrie pe fondul acuzațiilor de interferență rusească, complică elaborarea unui plan credibil de reducere a deficitului bugetar la 7% din PIB.

România intenționează să atragă 13 miliarde de euro prin emisiuni de obligațiuni internaționale în acest an, una dintre cele mai mari sume din piețele emergente.

Totuși, agenția de rating S&P ar putea reduce perspectiva ratingului României la „negativă” vineri, urmând exemplul Fitch de luna trecută. În prezent, S&P, Fitch și Moody's plasează România la limita minimă a ratingului de investiții.

Pierderea statutului de țară cu rating de investiții – devenind astfel un „înger căzut” – ar putea crește semnificativ costurile de finanțare. Un studiu al Băncii Mondiale din 2016 arată că trecerea la nivelul „junk” de cel puțin două agenții majore crește costurile de împrumut pe termen scurt cu aproape 200 de puncte de bază, în medie.

Deși nivelul datoriei publice a României este mult sub media UE, țara a înregistrat cea mai rapidă creștere a îndatorării din blocul comunitar începând cu 2019.

„Deja observăm o deteriorare din perspectiva prețurilor pentru investitori,” a declarat Yerlan Syzdykov, director global pentru piețe emergente la Amundi, cu referire la riscurile de rating.

 

Timpul presează Bucureștiul

 

Ministrul de Finanțe, Barna Tánczos, a declarat pentru Reuters săptămâna trecută că speră ca măsurile de reducere a deficitului și tăierile de costuri din sectorul public, prevăzute în bugetul pentru 2025, să restabilească credibilitatea fiscală a țării.

România și-a propus să reducă deficitul la 2,5% până în 2031, plan aprobat săptămâna aceasta de Bruxelles.

Deși autoritățile așteaptă aprobarea bugetului pe 2025 înainte de a emite obligațiuni, lipsa unor majorări semnificative de taxe – deși nepopulare și riscante politic în preajma alegerilor – este considerată de investitori și analiști drept soluția cea mai simplă. România are al doilea cel mai scăzut raport taxe-PIB din UE.

Întârzierea aprobării bugetului până în februarie a împiedicat România să profite de oportunitatea de a emite obligațiuni înainte de volatilitatea pieței declanșată de inaugurarea președintelui SUA, Donald Trump, crescând astfel costurile de finanțare.

„Confuzia legată de alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului trecut și lipsa unui buget aprobat pentru 2025 cred că i-au împiedicat să acceseze piața mai devreme,” a declarat Viktor Szabo, manager de portofoliu la abrdn.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale românești pe 10 ani au crescut cu 74 de puncte de bază la începutul lunii, ajungând la peste 8%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, și mult peste nivelul de 6,9% al Ungariei.

Anul trecut, patru rânduri de alegeri au împins deficitul bugetar la 8,6% din PIB. Mulți se așteptau ca guvernul să îl reducă odată ce incertitudinile electorale s-au încheiat, însă reluarea scrutinului prezidențial a pus acest lucru sub semnul întrebării. Moscova a negat orice implicare în vot.

Șeful agenției de datorie publică, Ștefan Nanu, a declarat că România „trebuie să livreze” planul pentru 2031, care ar permite menținerea creșterii economice, în timp ce abordează problema deficitului.

El a adăugat că țara poate accesa cel puțin 4 miliarde de euro de la instituții financiare internaționale și fonduri europene de redresare, precum și 40-45 miliarde de lei din obligațiuni retail pe piața internă.

Totuși, oficialii români au transmis mesaje contradictorii cu privire la necesitatea unor creșteri de taxe, iar acestea nu sunt așteptate înainte de alegerile din mai. Orice slăbire a stabilității sociale ar putea face și mai dificilă implementarea măsurilor necesare.

O eventuală retrogradare de la S&P ar putea agrava situația.

„Dominanța fiscală a devenit o temă centrală pe piețele emergente și în economiile dezvoltate,” a spus Mikhail Volodchenko, manager de portofoliu la AXA. „Orice țară care nu dă semne că face eforturi de consolidare fiscală va fi penalizată.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
București / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness

pixel