Anchetă la BERD, la cererea mai multor state membre

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
BERD
BERD
Mai multe state membre ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au cerut anchetarea preşedintelui băncii, Suma Chakrabarti, după acuzaţii privind colectarea de date personale ale unor directori, arată un document consultat de Reuters.

Mai mulţi membri ai consiliului director au formulat în 29 mai o reclamaţie împotriva preşedintelui. Reclamanţii, reprezentând unele din guvernele celor 67 de state acţionare ale băncii, s-au adresat directorului pentru conformitate, afirmă patru surse ale agenţiei Reuters, care în momentul respectiv aveau funcţii de directori în BERD.

"Preşedintele şi membrii Comitetului Executiv au instituit aparent o practică repetitivă care implică colectarea de informaţii sensibile şi personale privind membri ai Consiliului de Administraţie", au scris "mai mulţi membri ai consiliului şi acţionari îngrijoraţi", care nu şi-au dezvăluit identitatea.

Reclamaţia precizează că în 3 şi 4 mai, unii membri ai consiliului de administraţie au primit anonim documente care conţineau copii ale corespondenţei prin e-mail între preşedintele Chakrabarti şi comitetul executiv, precum şi extrase din alte rapoarte bancare oficiale. În unele documente se folosea un limbaj "nepoliticos, lipsit de etică şi peiorativ". Pe baza acestora, se pare că au ajuns la comitetul executiv informaţii medicale sensibile despre un director, fără consimţământul acestuia. Un alt director a fost influenţat "colectiv şi cu bună-ştiinţă" de către comitetul executiv pentru a întârzia o decizie strategică; într-un alt caz, acelaşi comitet "a planificat şi a luat măsuri" pentru a influenţa componenţa unor comitete influente din cadrul băncii.

Sursele agenţiei Reuters susţin că ulterior s-a deschis o anchetă externă, iar una din surse precizează că reclamaţia a fost depusă de reprezentanţii a şapte guverne. Două din surse afirmă că ancheta a fost încredinţată firmei de avocatură Lenz & Staehelin din Elveţia. Reuters nu a reuşit să obţină o reacţie din partea acesteia.

Preşedintele BERD nu a răspuns întrebărilor agenţiei. Într-o scrisoare trimisă consiliului director al băncii pe 4 mai, el arăta că a aflat despre scurgerea de informaţii. Directorul pentru comunicare, Jonathan Charles, a refuzat să confirme sau să infirme existenţa anchetei sau a documentelor de la care a pornit.

BERD a fost fondată de comunitatea internaţională în 1991, pentru a sprijini fostele state socialiste din estul Europei în tranziţia către economia de piaţă. În prezent, banca investeşte circa 10 miliarde de euro anual în aproape 40 de ţări. Suma Chakrabarti a fost numit la conducerea BERD în 2012, la propunerea guvernului Regatului Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel