Angajări la ANRE. Numărul posturilor crește exponențial

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
ANRE
ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţiei a consumatorilor. 

În expunerea de motive a noii inițiative legislative care se află la Senat se argumenteaă că dinamica accelerată a dezvoltării acestor sectoare şi pieţe din ultimii ani (cel al energiei) care apreciem că se va menţine şi în perioada următoare, liberalizarea preţurilor la energie electrică, situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri asupra pieţelor şi consumatorilor din ţara noastră, cadrul legislativ nou creat în domeniul energiei electrice, gazelor naturale şi energiei termice, inclusiv pentru implementarea mecanismului de compensare a preţurilor la energie eleetrică şi gaze naturale plătite de finali, au generat ANRE:

• noi atribuţii Autorităţii, 

• nevoia imperioasă de a extinde şi dezvolta activitatea de supraveghere şi control a pieţelor de energie

• creşterea exponenţială a volumului de activitate în domeniul soluţionării petiţiilor şi reclamaţiilor consumatorilor de energie, al controlului activităţii operatorilor, al investigaţiilor pe piaţa angro de energie. 

Un rezultat al acestor fenomene este că ”resursele umane de care dispune în prezent Autoritatea sunt complet insuficiente pentru a asigura îndeplinirea atribuţiilor sale în condiţii de eficacitate şi eficienţă”. 

În documentul citat se spune că: ”Amintim faptul că art. 35 alin. (5) lit. a) din Directiva 2009/72/CE din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piaţa intemă a energiei electrice şi art. 39 alin. 5 lit. a) din Directiva 2009/73/CE din 13 iulie 2009. privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, prevăd că: "In scopul de a proteja independentei autorităţilor de reglementare, statele membre se asigură. în special, că autorităţile de reglementare pot lua decizii autonome, independent de orice alt organism politic, au alocări bugetare anuale separate cu autonomie în execuţia bugetului alocai şi dispun de resursele umane şi jinanciare necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor lor (...). "

Inițiatorii invocă și Studiul Comisiei Europene ”Evaluarea independenţei şi eficacităţii autorităţilor naţionale de reglementare ân domeniul energiei” (Assessing the independence and effectiveness of National Regulatory Authorities in the field of energy - ENER/B2/2017-362), publicat în data de 14 iunie 2019, la capitolul concluzii (pct. 5.4.2). în legătură cu resursele umane şi financiare, se precizează că: 

"Autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să dispună de resurse umane și financiare adecvate (în conformitate cu sarcinile lor) pentru a fi asigurată independenţa financiară și operaţională a acestora. Resursele insuficiente reprezintă un risc pentru independenţa autorităţii de reglementare şi ar putea avea un impact negativ asupra eficacităţii acesteia. Ca urmare a celor constatate în studiul efectuat, Comisia Europeană poate iniţia proceduri de infringement împotriva statelor membre care, într-un fel sau altul, nu protejează independenţa autorităţilor de reglementare, inclusiv prin neasigurarea resurselor umane şi financiare necesare îndeplinirii atribuţiilor acestora. Faţă de cele prezentate, este necesară suplimentarea numărului maxim de posturi din ANRE, prin modificarea articolului 7 alin. (2) din OUG nr. 33/2007 privind organizarea şi funeţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei”.

Astfel, prin noua propunere se cere suplimentarea cu 180 numărul de angajați ai ANRE.

La ora actuală ANRE are 350 de posturi și se vizează ca numărul acestora să ajungă la 530.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu

pixel