Angajații companiilor controlate de ruși, lăsați de IZBELIȘTE? Ce spune Marius Budăi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce pregătește Guvernul
Ce pregătește Guvernul
Ce se întâmplă cu angajații companiilor care au avut relații economice cu Rusia pe fondul sancțiunilor internaționale, cele mai dure aplicate vreodată unei țări, instituite împotriva Moscovei, după ce Putin a ordonat, cu aproape 20 de zile în urmă, invadarea Ucrainei.

O întrebare în acest sens a fost adresată ministrului Muncii, Marius Budăi. ”Ne-am gândit să fim proactivi și nu doar reactivi și să anticipăm, cumva, ceea ce s-ar putea întâmpla în țara noastră din cauza sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și cum am putea noi să-i protejăm pe oameni, să protejăm mediul de afaceri pentru a putea să-și apere locurile de muncă. 

Este o măsură de protecție socială adresată atât angajatorilor, cât și angajaților, în curs de elaborare la Ministerul Muncii, o măsură pe care o vom propune Guvernului, o vom discuta cu patronatele. 

Concret, avem în vedere șomaj tehnic pentru angajați, cu alte condiții, bineînțeles, decât cele din pandemie și, practic, nu ne dorim altceva decât să sprijinim mediul de afaceri”, a spus oficialul. 

Întrebat dacă este vorba despre companiile care au activitatea redusă din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, ministrul Budăi a răspuns afirmativ: ”Exact, exact”, a spus el pentru Antena3. 

În ceea ce privește firmele și întreprinderile care au colaborări cu Ucraina și care, pe fondul războiului din această țară, întâmpină dificultăți, Marius Budăi, a declarat că există un document și în acest sens. ”Analizăm toate posibilitățile. Repet, îmi doresc ca atunci când se va pune problema, dacă se va pune problema, să avem un document, să avem bani bugetați pentru a-i pune la adăpost și pe antreprenori, dar și pe angajați. 

Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina și au apărut și primele sancțiuni impuse de Occident Moscovei, preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu a cerut ministerului Finanţelor Publice o analiză în detaliu a tuturor companiilor cu acţionariat rus. Care nu sunt puține.  

Citește și Război în Ucraina. Companiile din România controlate de ruși, domeniile în care activează

Fostul premier a spus că trebuie ”să vedem dacă cei care sunt acţionari sunt pe lista celor sancţionaţi şi să se ia măsurile necesare. În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă acele companii primesc ajutor de stat, să nu ajungă ajutorul de stat la cei care sunt pe lista de sancţiuni”. 

Domeniile în care sunt prezente cele mai multe firme cu acționariat rusesc sunt IT-ul, lucrările de construcții, industria petrolieră și cea a metalurgiei aluminiului. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în România funcționează aproximativ 600 de companii cu capital rusesc, cifră care plasează Rusia pe locul 42 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi cu participare străină la capitalul social și capital social subscris de 37,34 de milioane de euro.

Dar aceasta este doar partea văzută a lucrurilor. Deoarece investitorii ruși vin în România inclusiv prin intermediari sau apelând la firme subsidiare din țări europene cu un regim fiscal mai relaxat – Olanda, Cipru, sau cu care au parteneriate de tradiție – Germania, Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com

pixel