Angajatorii, obligați să numere orele muncite de lucrători
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Timpul muncit trebuie masurat de angajator
Timpul muncit trebuie masurat de angajator
CCOO, un sindicat spaniol, a determinat la nivelul Uniunii Europene deschiderea discuțiilor în privința stabilirii unui sistem de evidență a timpului de lucru zilnic al angajaților.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) spune că lucrătorul trebuie considerat parte vulnerabilă în cadrul raportului de muncă, astfel încât este necesar să se prevină ca angajatorul să îi impună o restricție a drepturilor sale.

CJUE spune că trebuie stabilit un sistem care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic al fiecărui lucrător în vederea stabili în mod obiectiv și fiabil numărul de ore de lucru efectuate precum și repartiția lor în timp, cât și numărul de ore suplimentare.

Stabilirea obiectivă a numărului de ore de lucru zilnic și săptămânal este esențială pentru a determina dacă durata maximă săptămânală de lucru care include orele suplimentare precum și perioadele minime de repaus zilnic și săptămânal au fost respectate.

CJUE spune că o reglementare națională care nu prevede obligația de a recurge la un instrument care să permită această stabilire nu garantează efectul Directivei privind timpul de lucru, întrucât privează atât angajatorii, cât și lucrătorii de posibilitatea de a verifica dacă aceste drepturi sunt respectate.

În consecință, în vederea asigurării efectului util al drepturilor conferite de Directiva privind timpul de lucru, statele membre trebuie să impună angajatorilor obligația de a institui un sistem obiectiv, fiabil și accesibil care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic efectuat de fiecare lucrător.

Sarcina revine statelor membre să definească modalitățile concrete de punere în aplicare a unui astfel de sistem, în particular forma pe care acesta trebuie să o aibă, ținând seama eventual de particularitățile proprii fiecărui sector de activitate în cauză sau de specificități, în special de mărimea anumitor întreprinderi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel