ANOFM: Peste 30.000 de locuri de muncă, majoritatea pentru persoanele fără studii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Canditați
Canditați
Majoritatea posturilor, mai exact 23.000, sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare ori gimnaziale, acestea fiind căutate în diverse domenii care nu necesită o calificare avansată.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat recent lista locurilor de muncă vacante, numărul acestora fiind de peste 30.000. 

Oferte pentru muncitori necalificați

Cele mai numeroase locuri de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, domenii în care angajatorii din România se confruntă cu un deficit de personal. Dintre cele mai căutate poziții, muncitorii necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie și montaj faianță sunt pe primul loc, cu aproape 1.900 de poziții disponibile. Alți muncitori sunt solicitați pentru asamblarea pieselor (1.269 poziții), manipulare de mărfuri (1.174 poziții), curierat (1.007 posturi) și lucrătorii comerciali (717 posturi).

În plus, sunt locuri vacante și pentru ambalatori manuali (683 poziții), muncitori necalificați la spargerea și tăierea materialelor de construcții (656 poziții), confecționeri de articole textile (639 poziții) și ajutoare de bucătar (590 posturi).

Studii superioare și medii

Pentru persoanele cu studii superioare, ANOFM a identificat 1.025 de locuri de muncă vacante. Acestea includ poziții pentru tehnician-operator la roboți industriali, consilieri financiari, ingineri, manageri de proiect și programatori. Persoanele cu studii liceale sau postliceale au la dispoziție 3.177 de locuri, printre care cele mai căutate sunt cele pentru agenți de securitate, vânzători, lucrători comerciali și gestionari.

Pentru cei cu studii profesionale, ANOFM a identificat 2.551 de poziții. Acestea includ locuri de muncă pentru lăcătuși mecanici, confecționeri-asamblori de articole textile, sudori, operatori în confecționarea îmbrăcămintei și dulgheri.

Lipsa calificării, cel mai căutat criteriu

Dintre cele 30.085 de locuri de muncă vacante, o proporție covârșitoare este destinată persoanelor fără calificare. ANOFM raportează că 23.332 de locuri sunt disponibile pentru muncitorii necalificați, pentru diverse activități în construcții, manipulare mărfuri și montaj de piese.

Această cerere ridicată de forță de muncă necalificată reflectă o tendință de pe piața românească a muncii, unde multe companii caută personal pentru sarcini care necesită mai multă îndemânare decât specializare.

Locuri de muncă în străinătate

Pe lângă locurile disponibile în România, ANOFM oferă și oportunități de angajare în străinătate, prin rețeaua EURES România. În acest moment, angajatorii din Spațiul Economic European pun la dispoziție 148 de locuri de muncă în diverse țări.

Germania are cea mai mare cerere, oferind 60 de posturi pentru sudori MAG, electricieni, lucrători în prelucrarea metalelor, operatori de stivuitor, muncitori în producție și șoferi de autobuz. În Letonia sunt disponibile 30 de posturi pentru sudori, iar în Austria 26 de locuri pentru mecanici auto, lăcătuși mecanici și tehnicieni de prelucrare și vopsire industrială.

Belgia, la rândul său, oferă 16 locuri de muncă pentru muncitori necalificați la întreținerea infrastructurii rutiere și tehnicieni telecomunicații, în timp ce Olanda dispune de 10 locuri pentru lucrători în producția de bulbi de flori. Alte posturi sunt disponibile în Malta, Slovenia, Irlanda și Franța, pentru funcții precum manager de achiziții, inginer electric, îngrijitor persoane și măcelar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel