ANRE - 25 de ani. Cosmin Marinescu: Moment aniversar important pentru sectorul nostru energetic

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cosmin Marinescu
Cosmin Marinescu
Mi-a făcut plăcere să particip la un moment aniversar important pentru sectorul nostru energetic, ocazionat de împlinirea unui sfert de secol de activitate a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, transmite consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu. 

Sunt 25 de ani în care Autoritatea, uneori lăudată, însă de multe ori criticată, și-a asumat totuși rolul instituțional, definitoriu, de a deveni un pilon de stabilitate pentru sistemul energetic românesc. În acest context aniversar, am transmis felicitări ANRE din partea Administrației Prezidențiale, prin mesajul următor, transmite Cosmin Marinescu:

 

„Este emblematic modul în care istoria tânără a ANRE s-a suprapus, în prima sa parte, cu tranziția și cu etapa de preaderare europeană și, ulterior, cu statutul României de stat membru al Uniunii Europene, ceea ce a modelat profund arhitectura instituțională în domenii cheie.

Aniversarea de astăzi este un bun prilej de bilanț, dar poate fi, deopotrivă, un moment de reflecție și de viziune pentru ce va urma. În acest sens, avem convingerea că viitorul nostru energetic trebuie să fie unul al competitivității, al inovației și al sustenabilității, iar acest parcurs ambițios depinde de calitatea angajamentelor comune, și de dialogul onest, constructiv, orientat spre un ”mai bine” general.

Eu nu sunt un specialist în energie, însă, ca economist și în calitate de consilier al Președintelui României pe probleme economice, am fost expus, evident, și problemelor din energie, tocmai pentru că, mai ales atunci când sunt probleme, actorii din energie, dar și autoritățile de profil, vin și către Administrația Prezidențială cu diverse probleme și solicitări. Iar dacă îmi amintesc bine, acestea nu au fost puține deloc în ultimii ani.

În acest context, am apreciat colaborarea cu ANRE de-a lungul întregii perioade de activitate desfășurată la Administrația Prezidențială. De asemenea, ministerul de resort a fost și el, cu precădere în ultimii ani, un interlocutor și un decident angajat, dar și angajant pentru sectorul nostru energetic.

Ultimii ani sunt cei care au dat măsura eficienței și a responsabilității ANRE. După cum știm cu toții, momentele de criză sunt, întotdeauna, cele care dezvăluie echilibrul și înțelepciunea autorităților de profil.

Pe fondul crizelor multiple din ultimii ani, ANRE a făcut din plin dovada echilibrului în concepție și a fermității în acțiune. V-ați îndeplinit activ rolul de gardian tăcut al pieței de energie, promovând reglementări eficiente, în linie cu prioritățile sectorului, dar și adaptate vremurilor actuale, unele cu caracter excepțional, pe care probabil nu ni le-am fi dorit.

Însă, vorbind despre piață, simt totuși nevoia să invoc reglajul fin la care trebuie să recurgă autoritățile de reglementare – aflate în slujba bunei funcționări a pieței, mai ales în vremuri complicate, dominate de crize și de tentațiile speculative aferente. În plus, așa cum anticipăm cu toții, tranziția la economia viitorului este intrinsec corelată cu tranziția energetică, iar acest parcurs trebuie dozat cu înțelepciune și viziune.

În următorii ani, viitorul economic al României va beneficia și de fundația energetică pe care ANRE și ministerul energiei o consolidează consecvent. În acest sens, la ceas aniversar, felicit ANRE și vă încurajez să rămâneți pe drumul bun pe care vă aflați, aliniați la standarde înalte de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.

În ceea ce ne privește, ca reprezentant al Administrației Prezidențiale, vă asigur că vă vom fi alături și vom susține, și în perioada rămasă, toate ideile, proiectele și legile bune pentru România. Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în continuare!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel