Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Soarta inițiativei legislative se află, acum, depinde de Camera deputaților, care este și for decizional. Dacă votul va fi favorabil, firmele private din România care au înregistrat, la sfârșitul ultimului an fiscal, cifre de afaceri de peste cinci milioane de lei vor fi obligate să angajeze pensionari pe post de consilieri în domeniul în care activează companiile.
“Societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective“, se precizează în propunerea legislativă.
Documentul prevede, de asemenea, ca pentru persoanele astfel reintegrate în muncă nu se datorează contribuții la pensii sau la sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu salariul mediu brut pe economie. Numărul de pensionari ce vor trebui angajați de firmele cu cifră de afaceri de peste cinci milioane de lei se stabilește, așa cum apare în proiect, astfel:
- societăți comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 de lei și cel puțin cinci angajați - un pensionar;
- societăți comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 de lei și mai mult de cinci angajați, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de cinci persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare.
Citește și Câciu: Creșterea PENSIILOR cu 14% este zero, lumea trebuie să înțeleagă (VIDEO)
În plus, propunerea dă posibilitatea, dar nu instituie o obligație în acest sens, firmelor cu cifră de afaceri mai mică de cinci milioane de lei să angajeze pensionari pe post de consilieri. De asemenea, nici în cazul acestora nu se datorează contribuții la pensii sau la sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu salariul mediu brut pe economie.
Legat de acest subiect, Avocatnet menționează că această propunere legislativă reprezintă, de fapt, o adaptare și o actualizare a unei inițiative cetățenești apărute în februarie 2019, ce stabilea, printre altele, și modul în care ar fi trebuit să fie sancționate firmele care nu respectau noua obligație. Mai exact, acestea urmau să primească “o amendă echivalentă a 6 salarii minime brute pe economie”, ceea ce înseamnă că stabilea amenzi de peste 13.000 de lei, dacă e să luăm în calcul salariul minim din acest an (2.230 de lei).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...