Antarctica, victima unui fenomen INEXPLICABIL. Panică printre oamenii de știință

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oamenii de știință sunt mai mult decât surprinși
Oamenii de știință sunt mai mult decât surprinși
Un fenomen nou, care-i pune în mare dificultate pe oamenii de știință. Totuși, este prea devreme pentru a stabili o legătură cu schimbările climatice.

O perioadă de caniculă în cea mai rece regiune a lumii. În această perioadă a anului, aici, în inima Continentului Alb, temperaturile se situează în general în jurul valorii de -50°C. Odată cu sfârșitul verii australe, se așteaptă ca mercurul din termometre să coboare. Surprinză însă, Antarctica a fost lovită de un val de căldură.

Pe 18 martie, stația de cercetare franco-italiană Concordia, situată la o altitudine de 3.200 de metri, a înregistrat un maxim de -11°C, ceea ce reprezintă o diferență de 40 de grade față de norma sezonieră. Un fenomen care până acum era aproape de neconceput pentru oamenii de știință.

"Acest val de căldură din Antarctica schimbă ceea ce credeam că este posibil din punctul de vedere al evoluției vremii în Antarctica", a scris pe Twitter Jonathan Wille, cercetător la Institutul de Geoștiințe ale Mediului din Grenoble.

Râul atmosferic

Acest val de căldură fără precedent se datorează așa-numitului râu atmosferic. Este vorba despre un coridor încărcat cu vapori de apă transportați la altitudini foarte mari, undeva între 5.000 și 8.000 de metri. Cuvântul "râu" este folosit pentru a exprima ideea de mișcare și curgere. Acest râu vine din Noua Zeelandă și Australia prin Oceanul Sudic până în Antarctica.

Cu toate acestea, vaporii de apă reprezintă un gaz cu efect de seră. Astfel, masa de aer este prinsă de presiunile atmosferice care o împiedică să se dilueze. Se formează un dom de căldură în care temperaturile din sol cresc ca și cum teritoriul s-ar afla sub un clopot.

Polii se încălzesc de trei ori mai repede

"Evenimentul recent este probabil fără precedent din punct de vedere al întinderii sale geografice, al extinderii sale în interiorul țării și al intensității sale", deplânge Gaétan Haymes, inginer de prognoză la Météo-France. Într-adevăr, pe coasta Antarcticii, unde temperaturile sunt mai blânde, s-au înregistrat, de asemenea, recorduri. Temperaturile au urcat până la 4,8°C la baza franceză Dumont-d'Urville.

Citește și Bătălia pentru Antarctica aruncă în luptă sute de milioane de dolari

"Zilele fără ger sunt ocazionale, dar nu s-au mai întâmplat niciodată după 22 februarie (în 1991)", a notat pe Twitter Gaëtan Heymes de la Météo-France.

Pentru moment, este prea devreme pentru a stabili o legătură cu schimbările climatice. Cu toate acestea, fenomene similare s-ar putea intensifica în viitor ca o consecință directă a activității umane pe glob.

În prezent, polii se încălzesc de trei ori mai repede decât restul planetei. Până la sfârșitul lunii februarie, banchiza antarctică a atins cea mai mică suprafață înregistrată din 1979 încoace, mai puțin de 2 milioane de km², potrivit National Snow and Ice Data Center.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Papa Fancisc
Insolvență / FOTO: Freepik
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei

pixel