Insolvențele se mută în Capitală: Bucureștiul înregistrează un val de falimente!
Scade numărul firmelor intrate...
Rusia trebuie să acorde prioritate livrărilor de cereale către brutăriile interne în defavoarea pieţelor de export, a afirmat miercuri premierul Mikhail Mishustin, care a prezentat noi măsuri pentru sprijinirea economiei ruse, afectată de sancţiunile impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, scrie presa internațională.
O precizare care vine în condițiile în care Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase. Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar a întrerupt livrările din Ucraina şi Rusia.
Conflictul militar ameninţă producţia globală de cereale şi exporturile de îngrăşăminte şi uleiuri comestibile, astfel încât preţurile materiilor prime înregistrează creşteri record. Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, având în vedere că Ucraina a anunțat deja că va reduce din exporturile sale de cereale și nu numai, lucru firesc, de altfel, pentru o țară aflată în război. În plus, sunt dificultăți legate de transportul mărfurilor prin Marea Neagră, devenită acum un loc fierbinte pe harta lumii.
Citește și Criză a cerealelor. Moise (MADR): O să trimitem echipe şi în zona de ferme
"Este important să păstrăm în echilibru piaţa alimentară şi monitorizăm cu atenţie preţurile pentru bunurile esenţiale, cum ar fi alimentele, inclusiv pâinea. Există cerere ridicată de export pentru cerealele ruseşti, iar preţurile sunt în creştere. În primul rând trebuie să asigurăm materia primă pentru industria internă de panificaţie", a declarat Mishustin la o reuniune guvernamentală.
Acesta nu a precizat dacă Rusia va încerca să limiteze exporturile de cereale, o măsură care probabil ar adânci criza alimentară globală şi ar majora şi mai mult preţurile, însă campania de însămânţare de primăvară care abia a început trebuie să continue "fără întreruperi", a spus el.
Guvernul va acorda fermierilor împrumuturi pe termen scurt cu rate preferenţiale, în valoare de peste 160 de miliarde de ruble, "pentru cultivarea pământului, pe fondul creşterii cererii de alimente pe plan mondial", a anunţat premierul rus. Citind printre rânduri, se poate trage concluzia că, de fapt, Rusia nu sistează exporturile de cereale, pe care le-ar vinde cu drag, poate din recolta viitoare, dar totul depinde de evoluția situației din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scade numărul firmelor intrate...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...