Anunț important de la Moscova despre noua criză care amenință lumea
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Întotdeauna cămașa este mai aproape de piele
Întotdeauna cămașa este mai aproape de piele
În doar câteva lumi, omenirea a trecut de la criza sanitara, la criza energetică, criză financiară, iar acum se vorbește insistent și despre altă criză ce prinde un contur tot mai pregnant pe fondul conflictului armat din estul Europei. Un context pe care Moscova a considerat oportun pentru a trimite un nou avertisment.

Rusia trebuie să acorde prioritate livrărilor de cereale către brutăriile interne în defavoarea pieţelor de export, a afirmat miercuri premierul Mikhail Mishustin, care a prezentat noi măsuri pentru sprijinirea economiei ruse, afectată de sancţiunile impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, scrie presa internațională.

O precizare care vine în condițiile în care Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase. Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar a întrerupt livrările din Ucraina şi Rusia.

Conflictul militar ameninţă producţia globală de cereale şi exporturile de îngrăşăminte şi uleiuri comestibile, astfel încât preţurile materiilor prime înregistrează creşteri record. Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, având în vedere că Ucraina a anunțat deja că va reduce din exporturile sale de cereale și nu numai, lucru firesc, de altfel, pentru o țară aflată în război. În plus, sunt dificultăți legate de transportul mărfurilor prin Marea Neagră, devenită acum un loc fierbinte pe harta lumii. 

Citește și Criză a cerealelor. Moise (MADR): O să trimitem echipe şi în zona de ferme

"Este important să păstrăm în echilibru piaţa alimentară şi monitorizăm cu atenţie preţurile pentru bunurile esenţiale, cum ar fi alimentele, inclusiv pâinea. Există cerere ridicată de export pentru cerealele ruseşti, iar preţurile sunt în creştere. În primul rând trebuie să asigurăm materia primă pentru industria internă de panificaţie", a declarat Mishustin la o reuniune guvernamentală.

Acesta nu a precizat dacă Rusia va încerca să limiteze exporturile de cereale, o măsură care probabil ar adânci criza alimentară globală şi ar majora şi mai mult preţurile, însă campania de însămânţare de primăvară care abia a început trebuie să continue "fără întreruperi", a spus el. 

Guvernul va acorda fermierilor împrumuturi pe termen scurt cu rate preferenţiale, în valoare de peste 160 de miliarde de ruble, "pentru cultivarea pământului, pe fondul creşterii cererii de alimente pe plan mondial", a anunţat premierul rus. Citind printre rânduri, se poate trage concluzia că, de fapt, Rusia nu sistează exporturile de cereale, pe care le-ar vinde cu drag, poate din recolta viitoare, dar totul depinde de evoluția situației din Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel