Anunţul lui Putin privind atacul cu o rachetă hipersonică în Ucraina loveşte rubla

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ruble
Ruble
Rubla rusească se depreciază în fața dolarului după anunțul lui Vladimir Putin despre utilizarea unei rachete hipersonice, transmite Reuters.

Rubla rusească a continuat să se deprecieze vineri față de dolarul american, după ce președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a lovit o unitate militară ucraineană cu o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune.

La ora 10:30 (ora Moscovei), rubla se tranzacționa cu o scădere de 0,7%, ajungând la un curs de 102,00 față de dolar. Moneda rusă s-a menținut stabilă la 106,15 în raport cu euro, potrivit datelor LSEG, în timp ce a înregistrat o creștere de 0,3% față de yuan, ajungând la 13,90 pe bursa din Moscova.

Cursul oficial al rublei, stabilit de banca centrală, a depășit pragul de 100 față de dolar în această săptămână, pentru prima dată din octombrie 2023, pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă escaladare a conflictului dintre Rusia și Occident.

Rubla a început să se deprecieze odată cu incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia, pe 6 august, pierzând aproximativ 20% din valoarea sa față de dolar de atunci, conform datelor LSEG.

Sancțiunile occidentale impuse Bursei de la Moscova (MOEX) și Centrului Național de Compensare pe 12 iunie au oprit toate tranzacțiile cu dolari și euro pe MOEX, complicând suplimentar situația.

Banca centrală își stabilește cursul oficial al dolarului pe baza datelor din tranzacțiile over-the-counter (OTC) ale băncilor, ceea ce face ca rata de schimb să fie mai volatilă și mai puțin transparentă. Joi, banca centrală a stabilit cursul rublei la 100,68 față de dolar.

Futures-urile ruble-dolar pe o zi, tranzacționate pe Bursa de la Moscova, un indicator al pieței OTC, erau în creștere cu 0,25%, ajungând la 101,29.

În același timp, prețul petrolului Brent, un reper global pentru principala marfă de export a Rusiei, a crescut cu 0,32%, ajungând la 74,45 dolari pe baril și fiind pe cale să înregistreze o creștere săptămânală de peste 4%, în contextul intensificării războiului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel