Apare o nouă fabrică în România. Ministrul Virgil Popescu a făcut anunțul

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre investițiile în România, despre consumul de gaze și al țării și despre multe alte subiecte.

Invitat al postului de televiziune Digi24, ministrul Energiei a anunțat că o nouă fabrică s-ar putea deschide în România, o întreprindere specializată în producția de pulbere de litiu, în condițiile în care autorităţile se pregătesc pentru fabricarea bateriilor şi a panourilor fotovoltaice în ţară. Se preconizează ca noua unitate să fie deschisă la Hunedoara. 

”În PNRR, şi m-am bătut cu cei de la Bruxelles, să punem o linie de finanţare pentru producţia, în ţară, a lanţului de fabricaţie al bateriilor şi a lanţurilor de fabricaţie al panourilor solare. Le-am explicat şi se pare că a prins această explicaţie şi am rămas surprins cum colegul meu, ministrul Energiei din Luxenburg, la ultimul Consiliu pe energie a zis că are dreptate ministrul român, nu trebuie să înlocuim dependenţa de o resursă cu dependenţa de o altă resursă. Se referea la ce am spus că nu trebuie să înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu dependenţa de a importa panouri fotovoltaice din alte ţări”, a declarat Virgil Popescu.

Potrivit spuselor sale, ”vrem să producem atât baterii, în România, cât şi panouri fotovoltaice. Am avut săptămâna aceasta o întâlnire cu un producător mare de panouri fotovoltaice din Spania care are inclusiv în Maroc, Republica Dominicană, Indonezia fabrici, să vin în România. I-am explicat avantajele pe care le-ar avea dacă ar veni să producă în România”, a explicat Popescu.

Citește și Primul semnal optimist pentru industria auto

În ceea ce privește producția de litiu, ministrul a declarat că ”am semnat un memorandum şi am început discuţiile cu o companie germano-canadiană în acest scop. Vor fi două fabrici, una în România, una în Germania. Vorbim de o primă investiţie de 400 milioane de euro în România. Le-am sugerat şi i-am rugat să se uite către zona Hunedoara-Gorj acele zone defavorizate pentru a putea avea şi o reconversie profesională pentru oamenii de acolo. Câteva sute de oameni vor lucra în fabrică. Probabil se vor duce în zona Hunedoarei, având în vedere accesul la autostradă”, a punctat Virgil Popescu.

Referindu-se la criza energetică, el a arătat că „am fost acuzat că Romgaz şi-a scăzut producţia, iar Romgaz a crescut producţia. Este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producţia de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creştere de producţie. Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare.

Deci el era, probabil, 25-26% şi, probabil, a crescut spre 30% în anul 2021, pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat; dacă ai un frigider şi tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, şi nu descoperi altele, normal că creşte dependenţa de importuri. România a crescut dependenţa de gazul rusesc, pentru că legea offshore nu a fost adoptată. A fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care, practic, a blocat exploatările din Marea Neagră”, a spus ministrul Energiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com

pixel