APIA: 62 de milioane de euro, autorizate la plata finală în cadrul Campaniei 2022
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Plăţi de aproape 62 milioane de euro, autorizate la plata finală în Campania 2022.

Aproape 62 de milioane de euro au fost autorizate la plata finală în cadrul Campaniei 2022, a anunţat, miercuri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă.

Autorizarea plăţilor finale, aprobată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin APIA, reprezintă diferenţa între cuantumul calculat şi cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2022.

Astfel, până la acest moment s-au autorizat la plată suma totală de 61.988.981 euro, pentru 56.643 de fermieri. Din acest total, 57.267.717 de euro sunt din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 3.935.996 de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 785.268 de euro cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN1).

Potrivit sursei citate, plăţile pentru schemele finanţate din FEGA şi FEADR se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

 

Vezi şi: UE, despăgubiri de 75 de milioane de euro pentru fermierii din România afectaţi de secetă

 

Comisia Europeană a aprobat, marţi, o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane euro notificată de România şi destinată despăgubirii producătorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei severe din 2021 şi 2022, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Măsura, cu un buget de aproximativ 365,6 milioane de lei, este deschisă producătorilor de grâu, seară, orz, triticale, ovăz şi rapiţă afectaţi în mod direct de seceta severă. Pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fii pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.

Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe, proporţionale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube provocate culturilor. În cazul unei pierderi complete a culturilor, beneficiarii sunt îndreptăţiţi să primească un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fără a depăşi 40% din costurile eligibile. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară şi adecvată pentru a-i despăgubi pe producătorii agricoli din România pentru pierderile suferite din cauza unui eveniment meteo extrem. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională, fiind limitată la minimul necesar, şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel