Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii?
Autor: Antonia Popescu | 28 apr 2022, 18:45
Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii? / FOTO: Pexels
Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii? / FOTO: Pexels
Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii? Potrivit unor noi cercetări, până în 2070, cel puțin 15.000 de noi transmisii virale între specii ar putea avea loc din cauza schimbărilor climatice.

Acest lucru ar putea crește riscul ca bolile infecțioase noi să treacă de la animale la oameni în următorii 50 de ani - în special în Africa și Asia, potrivit unui material publicat în revista Nature, citat de Sky News.

Pe măsură ce clima se încălzește, multe specii de animale se vor muta în medii noi, ducând mai departe paraziți și agenți patogeni. Aceste deplasări vor facilita schimbul de viruși între specii care înainte nu aveau nicio interacțiune.

Mai departe, acest fenomen ar putea duce la transmiterea agenților patogeni de la animalele sălbatice la oameni.

Informația vine în contextul în care sute de căprioare și cerbi din America de Nord au COVID. Nu se știe încă dacă virusul ar putea declanșa o epidemie de la cerb la om, dar cercetătorii sunt îngrijorați că animalele ar putea deveni un potențial teren de reproducere pentru noi variante.

Până în 2070, se preconizează cel puțin 15.000 de noi schimburi virale între specii din cauza circulației animalelor, stimulate de un scenariu de încălzire de 2° Celsius.

Bulgaria le cere cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova

Se preconizează că noile transmisii virale vor fi determinate în principal de lilieci, care sunt susceptibili de a găzdui viruși cu șanse mari de transmitere la om.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat anul trecut, se consideră că liliecii sunt originea cea mai probabilă a COVID-19. Deși nu s-a stabilit pe deplin de unde provine SARS-CoV-2 - iar posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan nu este exclusă, deși este considerată puțin probabilă - transmiterea de la un liliac la om prin intermediul unei specii intermediare de animale neidentificate este considerată cel mai probabil scenariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe