Arabia Saudită a decis să reducă producția de petrol, prețurile cresc
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Arabia Saudită a decis să reducă producția de petrol, prețurile cresc
Arabia Saudită a decis să reducă producția de petrol, prețurile cresc
Potrivit Reuters, Arabia Saudită va reduce producția de petrol cu 1 milion de barili pe zi în luna iulie. Această decizie face parte dintr-un acord mai larg al OPEC+ și vine în contextul în care grupul se confruntă cu scăderea prețurilor petrolului și un excedent al ofertei. Anunțul a dus la creșterea prețurilor petrolului.

Prințul Abdulaziz, ministrul saudit al Energiei, a afirmat că reducerea de 1 milion de barili pe zi (bpd) din partea Arabiei Saudite ar putea fi extinsă și după luna iulie, în cazul în care va fi necesar.

Cartelul OPEC+ nu a modificat planurile privind reducerile de producție de petrol pentru acest an, dar Arabia Saudită, care asigură președinția coaliției, a anunțat noi reduceri voluntare. După șapte ore de discuții, OPEC+ a ajuns la un acord privind politica de producție, stabilind o reducere suplimentară a producției țintă cu 1,4 milioane de barili pe zi începând din 2024.

Cu toate acestea, multe dintre aceste reduceri nu vor avea un impact real, deoarece grupul a ajustat țintele pentru Rusia, Nigeria și Angola pentru a se alinia cu nivelurile actuale de producție ale acestora.

În schimb, Emiratelor Arabe Unite li s-a permis să crească producţia.

Deciziile politicii OPEC+ au un impact semnificativ asupra prețurilor petrolului, deoarece grupul furnizează aproximativ 40% din producția mondială de petrol. În prezent, OPEC+ aplică deja o reducere de 2 milioane de barili pe zi (bpd) convenită anul trecut, reprezentând aproximativ 2% din cererea globală. În luna aprilie, OPEC+ a convenit și o reducere suplimentară voluntară a producției de petrol de 1,6 milioane bpd, care a intrat în vigoare în luna mai și va fi valabilă până la sfârșitul anului 2023.

Duminică, Arabia Saudită a anunțat că va extinde reducerea voluntară de 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2024.

Anunțul făcut în luna aprilie a contribuit la o creștere a prețurilor petrolului cu aproximativ 9 dolari pe baril, ajungând la peste 87 de dolari. Cu toate acestea, prețurile au scăzut rapid sub presiunea îngrijorărilor legate de creșterea economică și cererea globală, potrivit Economica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel