Arabia Saudită anunță o comandă gigant pentru Boeing

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este vorba de câteva zeci de miliarde de dolari
Este vorba de câteva zeci de miliarde de dolari
Două companii aeriene saudite au oficializat marți comenzile pentru aproape 80 de avioane Boeing 787 Dreamliners, ca parte a eforturilor de diversificare a monarhiilor petroliere. 

Oficiali guvernamentali americani au declarat că valoarea totală a comenzilor se ridică la 37 de miliarde de dolari și că numărul total de aeronave comandate ar putea ajunge la 121, dacă se vor exercita opțiunile de cumpărare.

Avioanele vor fi propulsate de motoare marca General Electric.

Tranzacția a fost anunțată de Wall Street Journal. Comenzile vor fi împărțite între noua companie lansată de guvernul saudit, Riyadh Air, și Saudi Arabian Airlines, sau Saudia, actuala companie aeriană a regatului. Riadul vrea să profite de boom-ul turistic al țării, precum și de traficul internațional efectuat în mare parte de alți transportatori din Golf.

Riyadh Air va avea o flotă substanțială la lansare, cu 39 de Dreamliners și opțiuni pentru alte 33 de avioane wide-body. Saudia a plasat, de asemenea, o comandă fermă pentru 39 de Dreamliners și a luat o opțiune pentru 10 aeronave suplimentare.

Boeing Dreamliners vor constitui coloana vertebrală a flotei Riyadh Air, a declarat directorul executiv al noii companii aeriene, Tony Douglas. Compania a fost prezentată în acest weekend de fondul suveran de investiții saudit. Saudia, între timp, este cea mai mare companie aeriană din țară, cu peste 140 de aeronave Boeing și Airbus. Aceasta s-a alăturat alianței SkyTeam, care include Delta Air Lines, Air France și mai multe companii chineze.

Citește și Arabia Saudită va avea două companii aeriene naţionale

Noul transportator aerian este aşteptat să adauge 20 de miliarde de dolari la PIB-ul regatului şi să creeze peste 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte. Riyadh Air va fi condusă de Tony Douglas, fost director general la Etihad Airways, compania aeriană a emiratului Abu Dhabi.

Monarhia petrolieră îşi urmăreşte obiectivele ambiţioase incluse într-un vast program de reforme al prinţului moştenitor, Mohamad bin Salman bin Abdulaziz, care vrea să tripleze traficul aerian până la 330 de milioane de pasageri pe an la finele acestui deceniu.

În luna noiembrie a anului trecut, autorităţile saudite au anunţat construcţia unui nou aeroport pe o suprafaţă de 57 de kilometri pătraţi în apropiere de capitala regatului, aeroport care ar urma să fie tranzitat de 120 de milioane de călători pe an în 2030 şi 185 de milioane în 2050....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel