Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Cel mai mare exportator mondial de petrol speră că prin aceste măsuri va strânge 100 miliarde de riali (24,61 miliarde de euro) la bugetul de stat.
"A fost decis că alocaţiile pentru costul vieţii vor fi suspendate de la 1 iunie iar Taxa pe Valoarea Adăugată va fi majorată, de la 5% până la 15%, începând cu 1 iulie", a informat ministrul saudit al Finanţelor, Mohammed al-Jadaan. "Aceste măsuri sunt dureroase dar necesare pentru a menţine stabilitatea economică şi financiară pe termen mediu şi lung", a adăugat ministrul citând scăderea veniturilor din petrol şi creşterea cheltuielilor în sectorul medical precum şi iniţiativele destinate sprijinirii economiei.
Covid-19. Studiu. De ce bărbații sunt mai sensibili la noul coronavirus
Potrivit cifrelor oficiale, la finele anului trecut aproximativ 1,5 milioane de saudiţi lucrau în sectorul guvernamental. În anul 2018, regele Salman a ordonat plata unei alocaţii lunare de 1.000 de riali (267 de dolari) pentru fiecare angajat la stat, în ideea de a-i ajuta să acopere creşterea cheltuielilor de trai.
Arabia Saudită este ţara arabă din Golful Persic cea mai afectată de pandemia de coronavirus, cu 39.000 de cazuri de infecţie şi 246 de decese, conform ultimelor cifre oficiale.
În urma anunţului Ministerului de Finanţe, grupul petrolier saudit Aramco a anunţat o reducere la jumătate, începând de luni, a preţului benzinei la pompă, un gest destinat să contracareze impactul măsurilor de austeritate.
La fel ca şi alte ţări din Golful Persic, Arabia Saudită nu a introdus o Taxă pe Valoarea Adăugată decât de la 1 ianuarie 2018, începând cu o rată de 5% pe fondul scăderii preţului petrolului începând din 2014. În prezent, însă, Guvernul de la Riad estimează că Arabia Saudită ar putea pierde jumătate din veniturile fiscale care au legătură cu petrolul, care reprezintă 70% din totalul veniturilor regatului.
În primul trimestru al acestui an, Arabia Saudită a înregistrat un deficit bugetar de nouă miliarde de dolari, în condiţiile în care cotaţia barilului de petrol a scăzut cu două treimi de la începutul anului şi autorităţile intenţionează să împrumute 60 de miliarde de dolari pe parcusul acestui an pentru a finanţa deficitul bugetar. După ce mulţi ani a fost excedentar, bugetul de stat al Arabiei Saudite a fost constant pe pierderi începând din 2014.
Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional prognoza ca Arabia Saudită va înregistra în 2020 o contracţie de 2,3% a Produsului Intern Brut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...