Ares strânge cel mai mare fond din istoria creditului privat în Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Euro / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
În ciuda scăderii ratelor dobânzilor, ascensiunea creditului privat este inevitabilă în fața băncilor.

Un nou record în rândul concurenților instituțiilor bancare. Grupul american Ares a strâns cel mai mare fond de credit privat din Europa, în valoare de 17 miliarde de euro. Gigantul de pe Avenue of the Stars din Los Angeles a depășit cu aproape 2 miliarde de euro recordul anterior, stabilit cu doar patru luni în urmă de compania britanică ICG. Ares ar putea duce valoarea totală la 30 de miliarde de euro, incluzând efectul de levier și vehiculele de co-investiții.

Nici politica băncilor centrale, care comprimă marjele și oferă din nou avantaj băncilor, nici deteriorarea condițiilor macroeconomice de pe Bătrânul Continent, un factor ce crește riscul de neplată, nu au descurajat apetitul pentru fondurile de datorie.

Și mai ales pe cel al Ares. „De la marea criză financiară, fondurile de credit au continuat să câștige cote de piață în fața băncilor, inclusiv într-un mediu cu dobânzi zero. Recentele scăderi ale ratelor fac ca piața să fie mai competitivă pentru actorii bancari, dar nu schimbă echilibrele, nici ascensiunea continuă a finanțării private”, a declarat pentru „Les Echos” Mike Dennis, reprezentant al Ares în Europa, firmă care administrează aproximativ 70 de miliarde de euro în regiune și are 90 de angajați.

Reglementarea în creștere a băncilor

De la vârful din 2021, când au fost mobilizate 86 de miliarde de euro, fondurile de credit strânse în Europa au revenit la nivelurile anterioare pandemiei de Covid: aproximativ 50 de miliarde de euro au fost mobilizate de administratorii de fonduri anul trecut, potrivit PitchBook. Sumă stabilă comparativ cu 2023 și echivalentă cu cea din anii 2019-2020.

„Astăzi, fondurile de credit au cucerit jumătate din piața finanțării IMM-urilor din Europa și chiar mai mult în cazul celor achiziționate de fonduri de private equity. Mai mult decât evoluția ratelor dobânzii, ceea ce susține creșterea pieței noastre este reglementarea în creștere a băncilor [regulile Basel, n.r.]. Iar aceste constrângeri nu vor dispărea”, estimează un director al firmei. Mai mult, regulile de la Basel penalizează astăzi băncile europene mai mult decât pe cele americane.

Cu noua sa putere financiară, Ares se va concentra în principal pe piața IMM-urilor europene, în special cele susținute de fonduri de private equity, cu un EBITDA situat între 10 și 75 de milioane de euro. Cea mai mare piață a sa rămâne Regatul Unit, care reprezintă aproximativ 40% din activele sale europene, urmat de Franța, cu aproximativ 15%, Germania, Benelux și țările nordice.

Conjunctura nu reprezintă un obstacol

Ares nu exclude să răspundă nevoilor companiilor de dimensiuni mai mari, dar oportunitățile pe acest segment sunt, deocamdată, mai reduse. „Avem capacitatea necesară, nu avem limite. Totuși, piața de sindicare bancară s-a redeschis considerabil în această etapă, astfel încât nevoile și oportunitățile sunt mai puține pe acest segment de piață. Dar nimic nu este bătut în cuie”, spune Mike Dennis. Gigantul creditului rămâne, așadar, în alertă.

Incertitudinile economice și politice nu îi diminuează ambițiile. „Suntem extrem de selectivi. Din 1.300 de cereri de finanțare, reținem doar 3 până la 5%”, adaugă liderul.

Mike Dennis contestă, de asemenea, ideea conform căreia fondurile de credit care finanțează companii cu niveluri de îndatorare mai mari decât criteriile băncilor își asumă mai multe riscuri: „Dimpotrivă, companiile pe care le finanțăm sunt susținute în proporție de 80% de fonduri de private equity, care injectează cel puțin jumătate din valoarea achiziției sub formă de capital, ceea ce oferă o protecție considerabilă”, adaugă el.

Dennis anticipează, de asemenea, o relansare globală a cererii pentru acest tip de finanțare: „Piața de fuziuni și achiziții (M&A) pe segmentul mid-market este foarte promițătoare. Redresarea a început deja de la sfârșitul anului 2024.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Este o veste bună pentru cele doua banci
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Contor electric
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...


pixel