”Ametistul este menționat în Biblie ca una dintre cele 12 pietre prețioase ale pieptarului ceremonial purtat de marele preot al Templului din Ierusalim", explică Amir Golani, expert în bijuterii antice la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), care a studiat inelul.
Acestei pietre i se atribuie multe proprietăți utile, inclusiv aceea de a-l feri pe deținătorul ei de efectele secundare ale consumului excesiv de alcool - mahmureala, care, acum 1000 de ani, era considerată un blestem, scrie BBC.
Cel mai probabil, grecii antici au fost cei care au început să atribuie ametistului capacitatea de a estompa simptomele mahmurelii. Au inventat atât de multe mituri încât nici acum nu este clar ce ficțiune și ce adevăr istoric.
Inelul în cauză a fost găsit pe locul unei crame foarte mari, după cum o dovedesc numeroasele recipiente ceramice sparte și păstrate în întregime, precum și echipamentul specific vinificației. Se pare că fabrica producea până la 2 milioane de litri de vin alb pe an, care era exportat în Europa și Asia prin porturile Ashkelon și Gaza.
Citește și Descoperire surprinzătoare în Egipt. Așa ceva nu s-a mai văzut
Acest tip de bijuterii din aur cu ametist erau populare în rândul nobilimii romane în secolul al III-lea. Dar inelul poate fi chiar mai vechi și transmis din generație în generație, până când ultimul proprietar l-a lăsat sau l-a pierdut la crâșmă.
De altfel, purtarea inelului ca măsură preventivă împotriva mahmurelii este doar o ipoteză. Este foarte posibil, spune Eli Haddad, șeful săpăturilor de la locul distileriei antice, ca proprietarul să fi purtat inelul pentru a putea bea și a nu se îmbăta (o precauție sensibilă atunci când ai acces la rezerve nelimitate de vin).
Sau poate că inelul a servit pur și simplu ca simbol al puterii și bogăției, spune arheologul, pentru că, deși astăzi am acumulat suficiente cunoștințe despre trecutul îndepărtat, multe detalii mărunte s-au pierdut de-a lungul secolelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...