De la începutul lunii martie, pe portalurile rusești de locuri de muncă se adună anunțuri de angajare pentru "soldați contractuali": cercetași, mitraliori, lansatori de grenade... Ofertele sună cinic, contractele de muncă fiind numai pentru câteva luni.
Candidații ar trebui să poată fi instruiți într-un timp scurt și trimiși rapid pe front în Ucraina.
Un jurnalist BBC a aplicat pentru astfel de job dându-se drept un student în vârstă de 25 de ani care știe să conducă un transportor blindat de trupe și pe care nu l-ar deranja să plece cât mai curând în Ucraina.
Potențialul angajator a cerut detalii despre biografia candidatului și l-au invitat la o întâlnire față în față a doua zi. Încă de la telefon i s-a comunicat ”candidatului” în cât timp va fi trimis în zona de război și unde va fi și trimis.
"În cel mult 10 sau 15 zile, veți fi complet pregătit ca soldat contractual. Un contract pe termen scurt durează între trei și șase luni maximum până la un an. Și te duci direct acolo", i s-a spus prezumtivului candidat.
În mod obișnuit, un contract inițial standard pentru serviciul militar durează între doi și cinci ani. Contractele pe termen scurt de trei până la șase luni sunt posibile, conform legislației ruse, "în situații de urgență".
Așadar, este armata rusă în regim de urgență? Rămâne Putin fără soldați?
Putin a subliniat în repetate rânduri că armata rusă este formată din soldați foarte profesioniști. Dar armata rusă a suferit pierderi grele. Rusia însăși a vorbit de aproximativ 1.350 de soldați uciși, iar Ucraina de aproape 19.000 de soldați ruși uciși de la începutul războiului. Ambele cifre nu sunt verificabile în mod independent.
"Avem pierderi semnificative, este o tragedie uriașă pentru noi", a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, pentru postul britanic de televiziune Sky News. "Este o operațiune foarte serioasă, cu consecințe grave".
Citește și: Putin ar putea folosi arme nucleare de mici dimensiuni
Nu este clar câți soldați sub contract sunt în prezent desfășurați pentru armata rusă. Potrivit BBC, în 2020 erau deja în jur de 400.000.
Chiar înainte de războiul din Ucraina, soldații contractuali erau căutați prin intermediul portalurilor de locuri de muncă, potrivit site-ului "HeadHunter". Însă începând cu sfârșitul lunii februarie, numărul de anunțuri a crescut semnificativ. Numai pe "Superjob" există 500 de anunțuri, care sunt legate direct de site-ul Ministerului rus al Apărării. Toate ofertele de locuri de muncă sunt datate cu aceeași dată de începere, 13 aprilie - dar data este actualizată și mutată continuu.
Acolo unde în mod normal este nevoie de secretare, contabili sau programatori, Putin recrutează acum soldați pentru războiul său din Ucraina. Multe dintre anunțuri au un text standard și sunt plasate în mai multe orașe în același timp. Procesul de aplicare pentru posturile de soldați contractuali a fost, de asemenea, simplificat.
Salariu mai mare pentru serviciul în Ucraina. Cerințele pentru candidați: scăzute!
În mai multe anunțuri pregătirea candidaților este de minimum nouă clase. Potrivit Ministerului rus al Apărării, de obicei sunt necesari cel puțin unsprezece ani de școlarizare. Sau candidatul trebuie să fi urmat o școală tehnică pentru serviciul militar.
Salariul oferit pentru majoritatea anunțurilor este cuprins între 30.000 și 50.000 de ruble pe lună, echivalentul a aproximativ 330 până la 560 de euro. Dar există și anunțuri cu oferte salariale de până la 210.000 de ruble (aproximativ 2.350 de euro) pe lună - în funcție de gradul militar și de poziția ocupată.
"Dacă v-ați săturat să schimbați locurile de muncă în căutarea unor salarii și condiții mai bune, dacă doriți să locuiți în propriul apartament fără să plătiți nicio rublă, atunci trebuie neapărat să vă angajați la noi!", se arată într-un anunț de recrutare de soldați contractuali în orașul rus Riazan, scrie Bild.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...