Armele RUSIEI. SUA vor să prevină RĂZBOIUL. Anunț DECISIV

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ar putea fi primul mare test diplomatic al lui Joe Biden
Ar putea fi primul mare test diplomatic al lui Joe Biden
SUA vor încerca să negocieze cu Rusia pentru o prelungire a unui tratat-cheie în domeniul arsenalelor nucleare, Noul START, a anunţat secretarul de stat desemnat Anthony Blinken, informează AFP.

"Vom încerca să-l prelungim", a declarat Anthony Blinken în faţa senatorilor, la Washington. "Este o problemă pe care preşedintele ales va trebui să o înfrunte aproape imediat după ce va prelua funcţia", miercuri, pentru că avem un tratat ce expiră în doar 15 zile, a adăugat el.

Cu toate acestea, el a declarat că preferă să nu se pronunţe în legătură cu durata unei astfel de prelungiri, o decizie în acest sens fiind, probabil, primul mare test diplomatic al preşedinţiei Biden. Moscova şi Washington au termen până pe 5 februarie ca să prelungească Noul START, ultimul acord în domeniul dezarmării încheiat între cele două puteri rivale din Războiul Rece.

Negocierile au loc într-un climat de neîncredere reciprocă maximă. Relaţiile dintre cele două puteri se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, între dezacorduri persistente cu privire la un număr tot mai mare de dosare internaţionale, acuzaţii de ingerinţă electorală, de spionaj şi mai recent de un val masiv de atacuri cibernetice.

În ultimele luni, cele două ţări au discutat despre o eventuală extindere cu un an a tratatului, pentru a putea negocia în profunzime, însă fără a reuşi vreodată să ajungă la un acord asupra acestor modalităţi.

Citește și Experții britanici avertizează Rusia: Va fi JALE, vă facem PRAF

Acordul Noul START limitează arsenalele celor două puteri nucleare la un maxim de 1.550 de ogive desfăşurate pentru fiecare parte, adică o reducere de aproape 30% în raport cu limita precedentă fixată în 2002. El limitează de asemenea numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800, ceea ce este în continuare suficient pentru a distruge Pământul de mai multe ori.

Tratatul presupune de asemenea o serie de inspecţii reciproce la situri militare, un pilon al politicii de dezarmare denumit "Aveţi încredere, dar verificaţi", promovat de fostul preşedinte american Ronald Reagan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu

pixel