Artefacte de 70 milioane $, furate, confiscate de la un miliardar american
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Michael Steinhardt are interdicție la colecționat obiecte de artă
Michael Steinhardt are interdicție la colecționat obiecte de artă
Colecția de artefacte furate numără printre altele măsti mortuare și un cufăr cu rămășițe umane.

Un miliardar, celebru manager de fonduri speculative, a predat 180 de artefacte furate în valoare de 70 de milioane de dolari și a primit interdicție pe viață de a mai achiziționa alte relicve, ca parte a unui acord încheiat cu procuratura districtului Manhattan.

Procurorul districtual (DA) din Manhattan, Cyrus Vance Jr., spune într-o declarație că Michael Steinhardt, fondatorul Steinhardt Partners, în vârstă de 81 de ani, și fost președinte al consiliului de administrație al WisdomTree Investments, "a dat dovadă de un apetit rapace pentru artefacte furate, fără să se preocupe de legalitatea acțiunilor sale, de legitimitatea pieselor pe care le-a cumpărat și vândut sau de daunele culturale grave pe care le-a provocat în întreaga lume". 

Procuratura a declarat că a găsit "dovezi convingătoare" că vasta colecție a lui Steinhardt - care include măști mortuare din piatră din Israel, un cufăr pentru rămășițe umane din Creta și o frescă smulsă din zidurile unei vile romane antice - provine din 11 țări și că cel puțin 171 de relicve au trecut prin rețele de trafic înainte ca el să le cumpere. 

"Piesele confiscate au fost furate și scoase ilegal din 11 țări, au fost traficate prin 12 rețele criminale de contrabandă și nu aveau o proveniență verificabilă înainte de a apărea pe piața internațională de artă, potrivit Declarației de fapte care rezumă investigația", a precizat biroul în comunicat.

Trafic internațional de artefacte antice

Afacerea marchează sfârșitul unei anchete internaționale, începută în 2017, în care biroul procurorului a colaborat cu autoritățile de aplicare a legii din Irak, Siria, Libia, Egipt, Liban, Iordania, Grecia, Bulgaria, Israel, Italia și Turcia. 

Procurorul a început să îl investigheze pe Steinhardt în 2010, după ce acesta a achiziționat un cap de taur din marmură din Liban, vechi de 2.300 de ani, despre care se crede că a fost furat din această țară în timpul războiului civil de 15 ani, care s-a încheiat în 1990.

Să înveţi din greşelile altora e mai puţin costisitor!

Cea mai VALOROASĂ colecție din lume, va însufleți licitațiile la New York

Jaful de un miliard de euro de la Dresda a devenit și mai dramatic

"În procesul de căutarea a statuii libaneze, procuratura a aflat că Steinhardt deținea alte antichități furate în apartamentul și biroul său și, la scurt timp după aceea, s-a inițiat o anchetă penală privind achiziționarea, deținerea și vânzarea de către acesta a peste 1.000 de antichități începând cel puțin din 1987", a precizat procuratura. 

Ca parte a acordului, Steinhardt va preda o serie de artefacte neprețuite, pe care le-a folosit pentru a-și decora casele și birourile și pe care le-a împrumutat, de asemenea, unor muzee. Printre acestea se numără Rhytonul cu cap de cerb din anul 400 î.Hr., un frumos vas ceremonial în valoare de 3,5 milioane de dolari, în formă de cap de cerb, care a fost furat din Milas, Turcia; trei măști mortuare din piatră care datează din 6000 î.Hr.; un cufăr ornamental de 1 milion de dolari pentru rămășițe umane, numit larnax, luat din Creta, care datează între 1400 și 1200 î.Hr. C.; și fresca Ercolano Fresco, în valoare de 1 milion de dolari, care arată un Hercule copil strangulând șarpele pe care Hera l-a trimis să îl ucidă, piesă care a fost furată din Herculaneum, un oraș roman antic de lângă Napoli, care a fost îngropat sub cenușă și piatră ponce după erupția din anul 79 d.Hr. a Muntelui Vezuviu.

Steinhardt, un client fidel al lumii interlope

"Goana lui Steinhardt după "noi" achiziții pe care să le expună și să le vândă nu a cunoscut granițe geografice sau morale. Acesta a apelat la lumea interlopă tentaculară a traficanților de antichități, a șefilor crimei organizate, a spălătorilor de bani și a jefuitorilor de morminte pentru a-și extinde colecția", a declarat procurorul Cyrus Vance,în comunicat, adăugând că relicvele neprețuite vor fi acum returnate proprietarilor lor de drept.

Într-o declarație, avocații lui Steinhardt au afirmat că acesta este "încântat că ancheta de ani de zile a procurorului districtual s-a încheiat fără nicio acuzație și că obiectele luate pe nedrept de alții vor fi returnate țărilor lor de origine".

Aceasta nu este nici pe departe prima dată când obiceiul lui Steinhardt de a lua relicve i-a adus probleme cu legea. În 1997, un judecător federal a decis că un bol de aur din 4500 î.Hr. - pe care Steinhardt îl importase din Sicilia pentru 1 milion de dolari - a fost achiziționat ilegal și sub pretexte false. În 2018, un raid al anchetatorilor la biroul lui Steinhardt și la casa din Manhattan a dus la confiscarea mai multor artefacte antice care fuseseră furate din Grecia și Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

Putin vrea o bursă a cerearelor pentru BRICS

Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului...

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel