ASF face precizări legate de fondurile de pensii. Ce spune Leonardo Badea

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Modificările legislative sunt in favoarea angajaților
Modificările legislative sunt in favoarea angajaților
Administratorii fondurilor de pensii pot să investească activele, începând din acest an, în noi instrumentele financiare, care permit lărgirea spectrului de investiţii disponibil, dar contribuie şi la dezvoltarea acestora şi în acelaşi timp asigură un grad sporit de siguranţă participanţilor, susţine preşedintele ASF, Leonardo Badea. 

"Un aspect important pentru sistemul de pensii private l-a reprezentat emiterea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38 privind modificarea OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prin care au fost modificate cerinţele privind capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2019 se permite administratorilor fondurilor de pensii să investească activele fondului de pensii private în noi instrumentele financiare", precizează Leonardo Badea într-o declaraţie remisă presei. 

Astfel, administratorii de fonduri de pensii pot investi în acţiuni şi obligaţiuni emise de societăţile de proiect, înfiinţate în baza OUG nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat sau fonduri de investiţii specializate în infrastructură, în procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

De asemenea, un nou instrument financiar pentru investiţii vizează valorile mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate emise de fonduri sau societăţi care desfăşoară activităţi de dezvoltare şi promovare imobiliară, cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii, administrarea imobilelor, în procent de până la 3% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Citește și Pensii. Formula de calcul aplicată din 2021. Elementul de noutate

Potrivit preşedintelui ASF, administratorii de pensii pot face investiţii private de capital sub forma acţiunilor şi obligaţiunilor la societăţi din România, din state ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European sau sub forma participaţiilor la fondurile de investiţii private de capital din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Caniculă
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...


pixel