Conform articolului 150, alineatul (1) din Codul fiscal, anumite categorii de persoane fizice asigurate în sistemele proprii de asigurări sociale, dar fără obligația de a se asigura în sistemul public de pensii conform legii, împreună cu persoanele care sunt pensionari, nu sunt datori să contribuie la asigurările sociale pentru veniturile menționate la articolul 137, alineatele (1) lit. b) și b^1).
Despre ce venituri este vorba
Veniturile din activități independente, conform articolului 67, excepție făcând vânzarea energiei electrice de către anumiți prosumatori, persoane fizice, care nu sunt organizați conform prevederilor legale, la furnizorii de energie electrică cu care acești prosumatori au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice. Acest lucru se aplică în cazul în care centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile deținute au o putere electrică instalată de maxim 27 kW pe loc de consum. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, conform articolului 70, excepție făcând veniturile menționate la articolul 72, alineatul (3).
În esență, activitățile desfășurate ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau asociație familială (AF) se încadrează, în mod normal, pentru persoanele pensionate, ca o excepție specifică, neintrând în categoria veniturilor pentru care asigurarea este obligatorie conform legii.
Cine sunt asigurați obligatoriu
De asemenea, conform articolului 6 din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în sistemul public de pensii sunt obligatoriu asigurate, prin efectul legii, următoarele categorii de persoane:
Persoanele care lucrează pe baza unui contract individual de muncă.
Funcționarii publici.
Alte persoane care obțin venituri asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorităților executive, legislative sau judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperativelor meșteșugărești, al căror statut este asimilat, în condițiile prezentei legi, cu cel al persoanelor menționate la pct. I.
Persoanele care beneficiază de drepturi lunare, finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în conformitate cu legea, denumite în continuare șomeri.
Persoanele care obțin venituri din activități independente și/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, în urma interpretării acestor prevederi legale, având în vedere că legea pensiilor impune asigurarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane care obțin venituri din activități independente pentru care Codul fiscal specifică în mod expres contribuția de asigurări sociale și având în vedere că articolul 150 din Codul fiscal exonerează pensionarii, fie cei asigurați în sistemele proprii, fie cei din sistemul public, care desfășoară astfel de activități, apreciem că aceștia nu sunt obligatoriu asigurați, întrucât se aplică prevederile articolului 6, alineatul (2) din Legea nr.263/2010, care permite oricărei persoane să se asigure în sistemul public de pensii prin intermediul unui contract de asigurare socială, în vederea obținerii pensiei pentru limita de vârstă sau, după caz, pentru completarea venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
Se pare că dispozițiile articolului 18 din OUG nr.44/2008, cu modificările și completările ulterioare, instituie o regulă generală, fără a face distincții între beneficiari, afirmând că "Persoana fizică care desfășoară activități economice ca PFA este asigurată în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și al asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege".
Însă toate aceste dispoziții legale trebuie corelate cu celelalte prevederi menționate anterior, respectiv legislația în domeniul pensiilor și legislația fiscală. Persoanele care au calitatea de pensionari se pare că sunt o excepție expresă prevăzută de lege.
Prin urmare, în acest context, calitatea predominantă este cea de pensionar care desfășoară activitate independentă, neavând în vedere, opinează experții, regula generală stabilită de lege atunci când o persoană fizică care nu are o calitate specială, expres reglementată de lege, desfășoară astfel de activități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...