Asociațiile de proprietari, obligate să se modernizeze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Administrator de bloc / Foto: Arhivă
Administrator de bloc / Foto: Arhivă
Un proiect de lege pentru reglementarea adunărilor generale prin mijloace electronice este în dezbatere la comisiile de specialitate din Senat.

Scopul acestei modificări legislative este cel de a asigura transparența și accesibilitatea guvernării în asociațiile de proprietari.

Astfel, noua inițiativă legislativă propune reglementarea modului în care asociatiile de proprietari pot convoca adunarile generale prin intermediul cailor electronice, aducând în același timp și transmiterea hotărârilor prin mijloace electronice. Această inițiativă face parte dintr-un efort de modernizare și eficientizare a procesului de luare a deciziilor în cadrul acestor asociații.

Conform proiectului de lege, care vizează modificarea Legii 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, membrii asociațiilor vor putea fi convocați prin mijloace electronice, facilitând astfel accesul la informațiile și deciziile importante legate de comunitatea lor.

Citește și: Viața la bloc. Cum se poate desființa asociația de proprietari

Hotărârile adunarilor generale pot fi adoptate, conform propunerii legislative, indiferent de numărul membrilor prezenți, cu condiția ca toți membrii să fie validați ca fiind convocați. Această schimbare are potențialul de a spori transparența și eficiența în procesul decizional al asociațiilor de proprietari.

Inițiatorii proiectului subliniază că aceste modificări vor contribui la o guvernare mai bună, satisfacând nevoile membrilor comunității. De asemenea, introducerea comunicării electronice poate reduce timpul și costurile asociate cu procesul de convocare și transmitere a hotărârilor, prin eliminarea necesității de tiparire, distribuire și înregistrare manuală a documentelor.

Prin adoptarea acestor schimbări, se preconizează că hotărârile pot fi luate mai eficient în condiții de prezență redusă, simplificând astfel procesul decizional și reducând riscul amânărilor sau blocărilor deciziilor importante.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel