Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare” - Analiză
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Surprinzător, dar explicabil
Surprinzător, dar explicabil
Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului asupra Israelului a fost „surprinzătoare”, prețurile petrolului scăzând de fapt sub 90 de dolari pe baril la începutul acestei săptămâni, au constatat analiștii Commerzbank Research.

În opinia lor, piața pare că a luat-o înaintea fluxului de știri, acomodându-se cu ideea. Și, chiar dacă Iranul nu pare interesat de o escaladare ulterioară, răspunsul Israelului, crucial, va dicta evoluția ulterioară a lucrurilor. 

Prin urmare, cred experții Commerzbank, piața se așteaptă la o creștere semnificativă a prețului aurului negru, din cauza riscului apariției unui deficit de aprovizionare dacă tensiunile escaladează semnificativ între cele două țări.

Commerzbank a notat, de asemenea, cea mai recentă prognoză a Agenției Internaționale pentru Energie pentru piața petrolului, cu o creștere a cererii globale de petrol pentru acest an revizuită în scădere cu 130.000 de barili pe zi, pentru a ajunge la 1,2 milioane de barili. În ceea ce privește oferta, AIE este de părere că slaba aprovizionare observată în primele trei luni ale anului se va menține și în trimestrul doi, din cauza extinderii de către OPEC+ a reducerilor voluntare ale producției de petrol până la jumătatea anului.

Cu toate acestea, trebuie precizat că, de la începutul anului, prețul petrolului a crescut cu aproape 20%. Ce înseamnă acest lucru pentru piețele mondiale. 

1. MONITORIZAREA INFLAȚIEI

După ce inflația din SUA a fost peste așteptări în martie, spectrul unei inflației ascendente a revenit și pariurile pe reducerea ratelor dobânzilor au fost brusc retrogradate. Scăderea prețurilor la energie a fost unul dintre principalii factori ai așteptărilor inflaționiste mai scăzute. Scumpirea țițeiului este văzută ca o amenințare la adresa acestei tendințe.

Christine Lagarde, șefa BCE, a declarat marți că noile tulburări din Orientul Mijlociu au avut până acum un impact redus asupra prețurilor la materii prime. BCE a precizat, totuși, că este „foarte atentă” la impactul petrolului, care poate afecta creșterea economică și poate stimula inflația. Guy Miller, analist la la Zurich Insurance Group, a spus că economiile pot supraviețui, iar producătorii pot fi mulțumiți la un preț al petrolului situat între 75 și 95 de dolari pe baril.

2. MARII CÂȘTIGĂTORI

Acțiunile de energie sunt marii beneficiari ai creșterii prețului petrolului. Indicele petrolului S&P 500 și stocurile europene de petrol și gaze rămân aproape de niveluri record. Stocurile de petrol din SUA au crescut cu aproape 13% de la începutul anului, depășind creșterea de 6% a indicelui S&P 500.

Ed Yardeni, fondatorul Yardeni Research, a declarat că este posibilă o creștere a prețului la țițeiul Brent până la 100 de dolari în săptămânile următoare, recomandând o poziție „supraponderată” pe acțiunile de energie. Ultima dată, aurul negru a depășit acest prag în 2022. A urcat pentru scurt timp chiar la 139 de dolari după invadarea Ucrainei de către Rusia, cel mai ridicat nivel din 2008.

3. CINE ARE DE SUFERIT

Prețuri mai mari ale petrolului vor afecta, de asemenea, multe economii emergente, precum India și Turcia, care sunt importatoare nete de petrol. Rupia indiană a atins un nivel record față de dolar în această săptămână.

Deoarece prețul petrolului este în dolari, mulți importatori sunt, de asemenea, expuși creșterilor de preț cauzate de fluctuațiile valutare. Chiar și în Nigeria, cel mai mare exportator de petrol al Africii, căderea nairei a afectat cuferele statului din cauza prețurilor plafonate la benzină la pompă și a absenței unor rafinării locale de petrol.

Citește și Prețul petrolului Brent a crescut cu 20% de la începutul anului

Citește și Gaz rusesc: Franța, principalul importator european, în pofida războiului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel