"Atacuri chimice" în Ucraina. OMS se pregătește pentru orice scenarii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ţara care i-a donat Ucrainei în secret propriul sistem de apărare antiaeriană S-300
Ţara care i-a donat Ucrainei în secret propriul sistem de apărare antiaeriană S-300
Cum se spune, mai bine să fii pregătit decât să fii luat prin surprindere. Probabil aceasta a fost și logica după care se ghidează Organizația Mondială a Sănătății când vine vorba despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina. 

Directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregăteşte pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina.

"Având în vedere incertitudinile situaţiei actuale, nu există asigurări că războiul nu se va înrăutăţi", a precizat Hans Kluge, într-un comunicat transmis jurnaliştilor din Liov, Ucraina.

"OMS ia în considerare toate scenariile şi îşi face planuri pentru diferite situaţii care ar putea afecta oamenii din Ucraina, de la continuarea acţiunilor soldate cu victime în masă, până la atacuri chimice", a afirmat el, fără a oferi alte detalii.

Oficiali occidentali şi-au exprimat în mod repetat temerile că Rusia ar putea folosi arme chimice şi biologice în Ucraina, existând riscul ca efectele să fie resimţite şi în afara graniţelor ţării.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul, fără a oferi dovezi, că ar planifica un atac chimic împotriva propriilor cetăţeni pentru a acuza Moscova că foloseşte arme chimice în invazia din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

În acelaşi discurs, care a fost amânat din cauza unei alerte de raid aerian la Liov, Kluge a afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi coordonează eforturile cu Uniunea Europeană pentru a tria pacienţii care sosesc din Ucraina şi pentru a aranja ca aceştia să fie trimişi pentru tratament în Europa.

El a afirmat că OMS a livrat deja peste 185 de tone de echipament medical în Ucraina şi că alte 125 de tone sunt pe drum. O bază de date a OMS a arătat că de la începerea invaziei au avut loc 91 de atacuri asupra infrastructurii sanitare din Ucraina care s-au soldat cu 73 de morţi, fără a menţiona cine este responsabil pentru aceste atacuri.

Citește și NATO: Războiul din Ucraina a zdruncinat întreaga ordine internațională

În acest timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce potrivit Moscovei ar fi un indiciu că preşedintele Volodimir Zelenski este ''controlat'' de Washington şi de aliaţii săi, care-l determină să continue luptele, acuzaţii la care Kievul a răspuns cerând Moscovei să-şi ''reducă gradul de ostilitate''.

Miercuri, ''partea ucraineană a prezentat grupului de negociatori un proiect de acord în care este evident că ea revine asupra celor mai importante dispoziţii stabilite pe 29 martie la Istanbul'', a spus Lavrov într-un mesaj video, potrivit AFP.

''În acest document ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanţii de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii şi Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmaţie clară lipseşte'', a exemplificat ministrul rus.

Potrivit acestuia, Kievul a revenit şi asupra unei propuneri ce prevedea că Ucraina nu va desfăşura manevre militare fără acordul statelor garante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel