Atenţia investitorilor români a revenit asupra producătorilor de vaccinuri

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Atenţia investitorilor români a revenit asupra producătorilor de vaccinuri
Atenţia investitorilor români a revenit asupra producătorilor de vaccinuri
Atenţia investitorilor a revenit în sectorul farmaceutic, aceştia urmărind modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri, pe măsură ce situaţia continuă să se deterioreze, în pofida sosirii sezonului cald, arată o analiză realizată de firma de brokeraj XTB România.

"Investitorii tind să plaseze pe plan secund informaţiile legate de accelerarea ritmului de creştere a numărului de cazuri la nivel internaţional. Aceştia s-au concentrat asupra semnalelor de redresarea a economiei aduse de datele macroeconomice. Pe măsură ce situaţia continuă să se deterioreze, în pofida sosirii sezonului cald, iar autorităţile din anumite ţări au în vedere noi măsuri restrictive, speranţa pieţelor se mută către un alt factor definitoriu: un vaccin", arată analiza XTB România.

BVB a deschis în creștere ședința de astăzi

Astfel, atenţia investitorilor a revenit în sectorul farmaceutic, aceştia urmărind modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri, se arată într-o analiză a XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

Reprezentanţii firmei de brokeraj susţin că evaluarea progresului în privinţa unui vaccin nu este uşoară, în prezent numărul de produse în cercetare şi viteza de lucru fiind fără precedent. Se poate nota că în faza III de testare se află în prezent un produs al unei companii din China, şi un altul al asocierii Oxford - AstraZeneca. În această etapă, este testată eficacitatea medicamentului, după confirmarea siguranţei formulei de către primele două etape.

"Speranţele au fost ridicate şi pentru varianta firmei americane Moderna, testul la scară largă urmând să înceapă luna aceasta. Informaţii recente (preluate de Bloomberg) arată însă că o amânare a debutului fazei III ar ascunde de fapt dificultăţi mai serioase, o agenţie guvernamentală arătându-se nu foarte încrezătoare în capacitatea tehnică şi în resursele umane ale companiei de a duce la bun sfârşit un proiect atât de amplu. Amprenta speranţelor şi dezamăgirilor asupra valorii sale de piaţă a fost majoră. De la 19,23 dolari în ianuarie, acţiunea a atins un vârf de 80 de dolari, pe 18 mai înainte de coborî cu aproape un sfert, până la puţin peste 61 de dolari în sesiunea de marţi", arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Potrivit acestuia, impactul veştilor, pozitive sau nu, asupra cotaţiilor emitenţilor din domeniu poate fi foarte mare chiar şi în interiorul sesiunii 'intra-day'. "Nu puţine au fost sesiunile cu salturi de peste 10-15% atunci când au fost anunţate fie acceptarea finalizării cu succes a unei faze de testare, fie studii şi rezultate preliminare favorabile. Este cazul unor titluri precum Moderna, Cansino sau Novavax. Marţi, titlurile NVAX au sărit cu peste 31% în urma anunţului că a primit o finanţare de 1,6 miliarde de dolari din partea autorităţilor, cea mai mare tranşă de până acum din cadrul programului Warp Speed, care a mai dirijat fonduri şi către Johnson and Johnson, Merck, AstraZeneca sau Moderna", a precizat Claudiu Cazacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel