Au descoperit un diamant uriaș, dar nu au făcut niciodată avere
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Diamant / FOTO: Freepik
Diamant / FOTO: Freepik
Este povestea a doi tineri care, deși au descoperit unul dintre cele mai mari și mai rare diamant din lume, pe care l-au vândut la licitație, nu au reușit să ducă viața pe care și-au dorit-o.

În decembrie 2017, „diamantul păcii”, ce fusese recent descoperit în Sierra Leone, a fost vândut la licitație pentru 6,53 milioane de dolari (aproximativ 5,5 milioane de euro la acea vreme) bijutierului britanic Laurence Graff.

Prețioasa piatră, de 709 carate, fusese găsită de doi adolescenți în mină. Komba Johnbull și Andrew Saffea, pe atunci în vârstă de 16 ani, au ajuns la înțelegere cu guvernul țării, astfel că au scos diamantul, al 13-lea cel mai mare din lume, la licitație. 

În acordul convenit, cei doi tineri mineri ceruseră împărțirea acțiunilor: 300.000 de euro și 40% din prețul de vânzare urma să revină celor cinci săpători ai echipei și pastorului care i-a însoțit, o altă parte, adică 2 milioane de euro, din venituri urma să fie donate pentru dezvoltare locală și 1,3 milioane de euro pentru regiunea de origine a celor doi. O decizie care i-a adus porecla de „diamantul păcii”, în opoziție cu „diamantele de sânge” din care a fost finanțaat războiul civil din țară între 1991 și 2002.

Așa se face că tinerii au primit „doar” 80.000 de dolari fiecare (67.000 de euro la acea vreme). O avere la scara Sierra Leone, unde venitul mediu a 5 milioane de locuitori este de 5 dolari pe zi, potrivit Le Monde. „Când mi-am primit cota, am păstrat-o o săptămână întreagă fără să o ating. După care m-am dus la Freetown (capitala) să cumpăr o casă”, a declarat Johnbull pentru BBC. El continuă să locuiască în Freetown, dar își câștigă existența confecționând ferestre din aluminiu.

Iubita lui visa să se întoarcă la studii, dar în Canada. Cu toate acestea, planurile sale nu s-au concretizat, pentru că nu a primit viză. De atunci, viața ei a fost departe de a fi la înălțimea a ceea ce sperase. „Am grijă de cai într-un grajd, unde dorm și mănânc.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel