Aur, zahăr, cupru. La burse, materiile prime au afișat o evoluție haotică

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A fost o săptămână agitată înaintea altor șapte zile care se anunță tensionate
A fost o săptămână agitată înaintea altor șapte zile care se anunță tensionate
Prețul aurului s-a stabilizat pe parcursul săptămânii sub pragul simbolic de 2.000 de dolari uncia pe o piață de așteptare înaintea întâlnirii Rezervei Federale Americane (Fed).

Pentru piața aurului, rate de politică monetară mai mari fac obligațiunile mai profitabile și atractive, comparativ cu metalul galben. „Reuniunile de săptămâna viitoare ale Rezervei Federale (FED) și Băncii Centrale Europene (BCE) vor stabili direcția pentru aur”, a comentat Rupert Rowling, analist la Kinesis Money.

În ceea ce privește Fed, „dacă în piață există un larg consens privind o majorare a ratei dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, părerile sunt împărțite când vine vorba despre discursul patronului Fed, Jorome Powell. Ce ton va aborda, ce expresii va folosi, ce îndemnuri va lansa”, a venit în completare Michael Hewson, de la CMC Markets.

Pe de altă parte, „turburările care au marcat, în ultimele săptămâni piața bancară din SUA și care, vezi noua degringoladă a Firs Republic Bank, nu par să se fi domolit, susțin prețul aurului”, considerat un refugiu sigur în vremuri tulburi, intervine și Vivek Dhar, analist la CBA.

În acest context, vineri, în jurul orei 15:00 GMT, uncia de aur era cotată cu 1.989,95 dolari, față de 1.983,06 dolari, valoarea de închidere din urmă cu șapte zile. 

Zahărul scumpește bomboanele

Prețurile zahărului au continuat să crească la noi maxime săptămâna aceasta, atingând valori nemaivăzute în mai mult de un deceniu atât la Londra, cât și la New York, pe fondul îngrijorărilor legate de disponibilitatea ofertei. Joi, zahărul alb a atins, la Londra, 730,50 dolari pe tonă, un maxim din octombrie 2011.

„Producția nu este suficientă pentru a satisface cererea în multe țări și doar Brazilia, țară care se numără printre marii producători ai lumii, pare că se poate lăuda cu o recoltă bună”, explică analistul Jack Scoville. În timp ce producția braziliană ar trebui să fie cu siguranță solidă în acest an, brokerii ED&F Man se întreabă de capacitățile logistice ale țării de a exporta destul încât să nu destabilizeze piață și să prevină o explozie a prețurilor”.

În plus, „țările asiatice s-ar putea confrunta cu încă un an de producție scăzută din cauza revenirii fenomentului climatic El Nino”, ce provoacă o supraîncălzire a apelor Pacificului din largul coastei Americii de Sud. Nu trebuie uitat faptul că India și Thailanda rămân mari producători de zahăr, țări unde, în 2016, El Nino a adus secetă severă, reducând semnificativ recoltele. 

„Piața pare să stabilească deja prețul efectului potențial al El Niño pentru următoarele câteva sezoane”, au comentat analiștii Rabobank. 

În New York, o livră (453,59237 grame) de zahăr brut cu livrare în luna iulie a valorat 26,41 cenți, în scădere față de 24,34 cenți cu șapte zile mai devreme. La Londra, o tonă de zahăr alb cu livrare în august a valorat 714 de dolari față de 676,40 de dolari vinerea anterioară.

Cuprul pălește din nou

Prețurile cuprului au scăzut în cursul săptămânii la Bursa de Metale din Londra (LME), atingând chiar cel mai scăzut nivel din ianuarie, fiind sub presiune din cauza preocupărilor economice tot mai mari și a lipsei cererii din China. Cuprul a atins joi 8.426 de dolari pe tonă, cel mai coborât nivel de la începutul lunii ianuarie.

„Pe lângă o încetinire (economică) în Statele Unite și Europa, unde este probabil ca ratele dobânzilor să crească în continuare pe termen scurt, mai ales temerile privind cererea slabă în China sunt cele care influențează prețurile”, explică Thu Lan Nguyen, de la Commerzbank.

„Topitoriile chineze de cupru și-au redus recent operațiunile ca răspuns la cererea mai scăzută”, continuă ea, „ceea ce este extrem de dezamăgitor, având în vedere redeschiderea economiei după ridicarea restricțiilor sanitare”. Pentru Ole Hansen de la Saxobank, cererea slabă din China compensează chiar și perspectivele strânse de aprovizionare pe piața cuprului pe termen lung.

„Sectoarele imobiliare, energie și auto (...) reprezintă aproximativ două treimi din consumul de cupru din China”, precizează el, dar recuperarea lor este încă „slabă”. Pe LME, o tonă de cupru pentru livrare în trei luni s-a tranzacționat vineri la 8.546,50 dolari, față de 8.794,50 dolari vinerea anterioară, la închidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel