Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate pentru Statele Unite
Donald Trump a declarat...
Prețul aurului la vedere a atins un maxim intraday record de 2.072,5 dolari pe 7 august 2020, potrivit datelor Refinitiv. Analiștii spun că ar putea depăși acest nivel și să ajungă dincolo de record.
"Aurul va trece peste 2.100 de dolari la sfârșitul anului 2023, începutul anului 2024 ca nivel de tranzacționare", a declarat directorul general și șeful global al strategiei privind materiile prime de la TD Securities, Bart Melek, atribuind optimismul său unei potențiale pauze în ciclul de înăsprire al Rezervei Federale americane.
Aur la vedere a fost tranzacționat ultima dată la 1.912,26 dolari pe uncie.
Fed a început fluxul constant de majorări ale ratelor în martie 2022, în timp ce inflația a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. În mai puțin de doi ani, aceasta a crescut costurile de împrumut la un nivel cuprins între 5,25% și 5,5%.
Aurul a depășit majoritatea celorlalte clase majore de active în ultimele 12 luni, a mai spus Melek într-un raport recent, atribuind acest lucru capacității metalului galben de a rezista la creșterea ratelor dobânzilor și valorii sale ca un pariu sigur împotriva inflației.
Temerile legate de recesiune
Unii analiști sunt deosebit de optimiști în ceea ce privește aurul și au cerut o țintă de 2.500 de dolari până la sfârșitul anului viitor - adică cu peste 26% mai mult decât nivelurile actuale.
"Opinez că aurul va ajunge la 2.500 de dolari până la sfârșitul anului 2024... O mare parte din acest lucru are legătură cu faptul că forțele recesioniste ar putea să se instaleze începând cu sfârșitul acestui an și să câștige amploare în 2024", a declarat David Neuhauser, fondatorul Livermore Partners. "2024 este momentul în care văd prețul aurului explodând și atingând noi maxime și chiar mai mult."
Neuhauser a mai spus că se așteaptă ca stagflația să persiste în economia globală în următorii ani, pe măsură ce inflația scade la un nivel cuprins între 3% și 5%.
Aurul tinde să aibă performanțe bune în perioadele de incertitudine economică, cum ar fi recesiunile și stagflația, datorită statutului său de rezervă de valoare fiabilă și este adesea folosit ca acoperire împotriva inflației.
"Sunt destul de încrezător că, în câțiva ani, vom vedea aurul la 2.500 de dolari", a declarat directorul general al Wheaton Precious Metals, unul dintre cei mai mari comercianți de aur.
"Orice tip de mișcare de recesiune ar fi pozitivă pentru aur", a spus el, adăugând că observă slăbiciune în economia chineză și americană a mai spus reprezentantul companiei.
De asemenea, United Overseas Bank (UOB) prognozează că prețul aurului va stabili noi recorduri, dar numai până în a doua jumătate a anului 2024.
"Motorul principal al perspectivelor noastre pozitive pentru aur este vârful anticipat al ciclului de creștere a dobânzii Fed, precum și atingerea în curând a vârfului de rezistență a dolarului american", a declarat într-un e-mail Heng Koon How, șeful departamentului de strategie de piață, economie globală și cercetare a piețelor din cadrul băncii.
Aurul ar trebui să se tranzacționeze mai sus atunci când ratele dobânzilor vor înceta să mai crească și când dolarul verde se va retrage, a explicat acesta.
Heng a prezis că aurul se va tranzacționa la 2.100 de dolari pe uncie până în al doilea trimestru al anului 2024.
Prețul aurului tinde să aibă o relație inversă cu ratele dobânzilor.
Pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, cererea de aur scade, deoarece investițiile alternative, precum obligațiunile, devin mai atractive și oferă randamente mai bune.
Inflația din SUA a scăzut în iunie la cea mai mică rată anuală din ultimii peste doi ani, crescând cu doar 0,2% pe lună. În iulie, Rezerva Federală a aprobat o majorare mult așteptată a ratei dobânzii, care a dus costurile de referință ale împrumuturilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Cererea mai mare a consumatorilor
Achizițiile de aur de la băncile centrale au fost "constant puternice", alături de cererea consumatorilor pentru metalul prețios, a subliniat Heng.
"Vedem, de asemenea, o revenire a cererii de bijuterii din aur fizic din partea Chinei și Indiei, pe măsură ce ambele economii se stabilizează și cheltuielile cu amănuntul revin", a spus Heng.
Cererea chineză de aur cu amănuntul a fost un viguroasă în 2023, chiar și în condițiile în care consumul de alte mărfuri a rămas slab, a precizat Citi într-un raport din iulie.
Cererea de bijuterii din aur din primul trimestru în China a fost de ″doar puțin peste 200t, cel mai puternic sezon din 2015″, au declarat analiștii conduși de șeful departamentului de strategie pentru mărfuri al Citi, Aakash Doshi, în raport.
Citi preconizează o cerere de peste 700 de tone de bijuterii din partea Chinei în acest an, marcând o creștere de 22% de la un an la altul, potrivit acestuia.
Directorul Wheaton a mai spus că a observat o creștere a cererii din partea consumatorilor și a retailerilor. "Fie că este vorba de bijuterii, fie că este vorba de lingouri, fie că este vorba de monede. Am văzut o creștere în acest sens", a spus el.
Cererea fizică de aur în unele regiuni a revenit, iar cererea de aur a băncilor centrale rămâne puternică, a declarat Nicky Shiels, șeful departamentului de strategie pentru metale la compania de metale prețioase MKS PAMP.
"Băncile centrale de pe piețele emergente continuă să se de-dollarizeze și să utilizeze aurul ca alternativă în cazul unor noi sancțiuni occidentale", a spus ea.
Țările BRICS, și anume Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, se pare că analizează, de asemenea, posibilitatea de a renunța la dolarul american și de a trece la o nouă monedă susținută de aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...