Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanţa care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile şi stabileşte agenda. Cei şase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiţi pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit.
În luna septembrie a anului trecut ministrul austriac de Finanţe, Hartwig Loeger, declara că este gata să propună un austriac pentru un post în comitetul executiv al BCE. Cu toate acestea, sursele citate de Bloomberg au apreciat că, având în vedere jocurile politice complexe în care se vor angaja statele membre pentru poziţiile cheie, este puţin probabil ca un austriac să aibă câştig de cauză.
Cele mai mari șanse
Decizia autorităţilor de la Viena înseamnă un potenţial rival mai puţin pentru guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Philip Lane, care este considerat candidatul cu cele mai mari şanse pentru următoarea poziţie vacantă la BCE. O reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va fi organizată în perioada 21-22 ianuarie, va demara procesul de depunere de candidaturi pentru postul de economist şef al BCE, urmând ca succesorul belgianului Peter Praet să fie selectat în data de 11 februarie.
Citește și BCE caută economist șef. Nu s-a înscris nimeni încă
Trei dintre cei şase membri ai boardului executiv al BCE sunt programaţi să se retragă în 2019, inclusiv preşedintele Mario Draghi, iar după alegerile europarlamentare din luna mai va urma o reînnoire a principalelor poziţii politice din blocul comunitar, inclusiv cea de preşedinte al Comisiei UE.
Cultură a economisirii
Un post în boardul executiv al BCE ar veni într-un moment crucial având în vedere că instituţia cu sediul la Frankfurt ar urma să înceapă să majoreze dobânzile în 2019. La fel ca şi Germania şi Olanda, Austria este o ţară cu o cultură a economisirii, unde în ultimii ani au apărut critici faţă de politica de dobânzi zero practicată de BCE.
Citește și Evenimentele anului 2019. Cum se va schimba lumea de azi
Cu toate acestea, şansele ca Austria, a şaptea economie din zona euro, să deţină un al doilea post în boardul executiv BCE, sunt destul de scăzute având în vedere că alte state membre nu au avut până acum niciun reprezentant. Până în luna mai 2011, Gertrude Tumpel-Gugerell din Austria a exercitat un mandat de opt ani în comitetul executiv al BCE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...