Încălzirea globală pune în pericol cel mai renumit vin din Austria, Gruener Veltliner, care a pus ţara din Alpi înapoi pe piaţa mondială a vinurilor, după ce în urmă cu trei decenii un scandal al vinurilor contaminate cu antigel aproape a ruinat sectorul vitivinicol. Vinul alb sec Gruener Veltiner a devenit renumit nu doar în restaurantele din capitala Viena, dar şi la barurile la modă din New York şi până în Noua Zeelandă.
Însă creşterea temperaturilor afectează încolţirea, înflorirea şi maturarea strugurilor. Cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât creşte conţinutul de zahăr şi alcool al strugurilor, ceea ce afectează calitatea vinului. Aceasta este o problemă pentru producătorii de vin, deoarece temperaturile medii din Austria au crescut cu 2 grade Celsius începând din 1880, de două ori mai mult decât media globală.
"Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual ne îndreptăm spre un dezastru. Moştenirea noastră culturală, începând de la schiat şi până la vinurile Gruener Veltliner, este în grav pericol", a declarat Willi Bruendlmayer, unul dintre cei mai renumiţi producători de vin din Austria, cu peste 600.000 de sticle pe an.
Gruener Veltliner este de departe cel mai important soi de struguri din Austria, fiind responsabil pentru mai mult de o treime din suprafaţa cultivată cu viţă de vie, precum şi principalul soi de vin exportat. Problema este că, dacă strugurii pentru vinurile roşii iubesc căldura, soiul Gruener Veltliner îşi pierde prospeţimea şi aromele fine.
Citește și Mană cerească sau nenorocire? În ce se transformă Suedia
Viciticultura este un sector important al economiei Austriei. În medie, 2,5 milioane de hectolitri de vin sunt produşi anual în Austria, majoritatea pentru consumul intern. Chiar şi aşa, în 2018 Austria a exportat 53 milioane litri de vin, în valoare de 170 milioane euro, Germania fiind cea mai importantă piaţă.
"Dacă Austria pierde Gruener Veltliner, o parte crucială din identitatea noastră va dispărea", a spus Bruendlmayer. Potrivit acestuia, dacă încălzirea globală va continua, strugurii Gruener Veltliner din via sa pur şi simplu nu vor mai creşte. "Acum recoltăm strugurii Gruener Veltliner cu patru săptămâni mai devreme decât atunci când eram eu copil", a spus Bruendlmayer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...