Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Încălzirea globală pune în pericol cel mai renumit vin din Austria, Gruener Veltliner, care a pus ţara din Alpi înapoi pe piaţa mondială a vinurilor, după ce în urmă cu trei decenii un scandal al vinurilor contaminate cu antigel aproape a ruinat sectorul vitivinicol. Vinul alb sec Gruener Veltiner a devenit renumit nu doar în restaurantele din capitala Viena, dar şi la barurile la modă din New York şi până în Noua Zeelandă.
Însă creşterea temperaturilor afectează încolţirea, înflorirea şi maturarea strugurilor. Cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât creşte conţinutul de zahăr şi alcool al strugurilor, ceea ce afectează calitatea vinului. Aceasta este o problemă pentru producătorii de vin, deoarece temperaturile medii din Austria au crescut cu 2 grade Celsius începând din 1880, de două ori mai mult decât media globală.
"Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual ne îndreptăm spre un dezastru. Moştenirea noastră culturală, începând de la schiat şi până la vinurile Gruener Veltliner, este în grav pericol", a declarat Willi Bruendlmayer, unul dintre cei mai renumiţi producători de vin din Austria, cu peste 600.000 de sticle pe an.
Gruener Veltliner este de departe cel mai important soi de struguri din Austria, fiind responsabil pentru mai mult de o treime din suprafaţa cultivată cu viţă de vie, precum şi principalul soi de vin exportat. Problema este că, dacă strugurii pentru vinurile roşii iubesc căldura, soiul Gruener Veltliner îşi pierde prospeţimea şi aromele fine.
Citește și Mană cerească sau nenorocire? În ce se transformă Suedia
Viciticultura este un sector important al economiei Austriei. În medie, 2,5 milioane de hectolitri de vin sunt produşi anual în Austria, majoritatea pentru consumul intern. Chiar şi aşa, în 2018 Austria a exportat 53 milioane litri de vin, în valoare de 170 milioane euro, Germania fiind cea mai importantă piaţă.
"Dacă Austria pierde Gruener Veltliner, o parte crucială din identitatea noastră va dispărea", a spus Bruendlmayer. Potrivit acestuia, dacă încălzirea globală va continua, strugurii Gruener Veltliner din via sa pur şi simplu nu vor mai creşte. "Acum recoltăm strugurii Gruener Veltliner cu patru săptămâni mai devreme decât atunci când eram eu copil", a spus Bruendlmayer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
SUA apără acordul propus de...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...