Nu baloanele spion îi preocupă pe chinezii obișnuiți. Sau chiar dacă îi preocupă, nu atât de mult cât costul căsătoriei. Deși nu este nouă, problema a intrat în centrul atenției Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și a Consiliului de Stat. Beijingul, care tocmai a publicat foarte seriosul "Document central numărul 1", care stabilește anual prioritățile politice în mediul rural și agricultură, vrea să facă ordine în această tradiție a ”prețului miresei”, veche de o mie de ani.
Povară financiară
În acest document, apărut în ajunul Zilei Îndrăgostiților, autoritățile chineze se angajează să lanseze o campanie pentru a încerca să reglementeze această practică, care obligă familia viitorului soț să ofere cadouri familiei miresei, printre care bani, bijuterii, antichități, haine, mobilier, alimente, animale etc.
”Caili", denumirea în mandarină a acestei tradiții, este adânc înrădăcinată în viața de zi cu zi a chinezilor, care datează dinainte de Hristos. Și a continuat până în zilele noastre, inclusiv în China comunistă. Miezul problemei? Cu politica copilului unic și preferința tradițională a familiilor chineze de a avea un băiat, țara se confruntă cu un dezechilibru demografic tot mai mare: sunt mai mulți băieți decât fete de măritat. Acest lucru a transformat obiceiul într-o povară financiară pentru multe familii.
Prețurile cresc vertiginos în zonele rurale
"Întrucât unele familii din mediul rural consideră că este dificil pentru bărbați să se căsătorească, au crescut prețul miresei", explică un profesor de la Institutul de Cercetare a Populației din Beijing, citat de Global Times. În plus, universitarul deplânge "materialismul excesiv" care face o legătură între fericire și condițiile de trai ale cuplului. O situație accentuată, în opinia sa, de decalajul tot mai mare dintre bogați și săraci în țară.
Ca o consecință directă a acestui cocktail, "Caili" a crescut de-a lungul secolelor de la o sumă tradițional simbolică la niveluri foarte ridicate. Unele orașe sunt cunoscute pentru prețurile lor exorbitante. În special în provincia Jiangxi, unde, precizează "Global Times", în zonele urbane "prețul miresei" a ajuns să oscilee între 14.700 și 22.000 de euro. Dar în alte zone rurale, unde venitul mediu se apropie de 3.000 de euro, acesta este chiar mai mare. Acesta poate ajunge la 19.000 sau chiar la peste 28.000 de euro!
Inițiative locale
Prin urmare, Beijingul vrea să încurajeze guvernele locale nu să interzică această practică, ci să stabilească reguli de reglementare. Și încurajează membrii de partid și oficialii locali să dea un exemplu. Acest lucru este în concordanță cu o mișcare care a fost deja lansată în unele provincii.
Un raion din regiunea Ningxia tocmai a publicat recomandări care precizează că valoarea maximă a cadourilor de logodnă nu trebuie să depășească echivalentul a 8.200 de euro, potrivit cotidianului local "Bandao". În timp ce în septembrie anul trecut, în Jiangxi, unde a fost organizată o nuntă în grup fără "preț de mireasă", un forum recent pe această temă a generat nu mai puțin de 100 de milioane de comentarii pe rețelele sociale, explică "South China Morning Post". Unul dintre acestea a fost un comentariu tăios: "suntem în 2023, nu în 2023 î.Hr.".
Dar pentru Beijing, nu este vorba atât de a evita excesele financiare ale unora, cât de a încerca să inverseze declinul aproape inevitabil al populației sale prin facilitarea financiară a căsătoriilor. Chiar dacă relaxarea politicii copilului unic nu a dus la valul de nașteri așteptat, iar populația chineză a început să scadă.
Citând un sondaj național recent, "People's Daily" amintește că vârsta medie a primei căsătorii pentru femei a crescut de la 22 de ani în anii 1980 la 26,3 ani în 2020, în timp ce vârsta de naștere a primului copil a fost amânată la 27,2 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...