Averea regelui Charles al III-lea o depășește pe cea mamei sale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Regele Charles III și regina consoartă Camilla
Regele Charles III și regina consoartă Camilla
Charles al III-lea, care va fi încoronat în data de 6 mai, dispune de o avere considerabilă, adăugând la moştenirea sa o parte din activele pe care le-a fructificat în calitate de prinţ, informează AFP.

După ce a intrat în posesia moştenirii de la mama sa, regina Elizabeth II, evaluată la 360 milioane de lire sterline, averea lui Charles al III-lea se va ridica la 600 de milioane de lire sterline, estimează cotidianul The Times.

Potrivit unui apropiat al familiei regale citat de cotidianul The Times, fostul prinţ de Wales a urmat o politică ambiţioasă de investiţii pentru a-şi reface averea după divorţul de Diana. Separarea de Diana l-a costat 17 milioane de lire sterline în 1996, însă Charles nu pleacă de la zero şi poate conta pe resursele Ducatului de Cornwall, de care beneficiază încă de la urcarea pe tron a mamei sale, în 1952, şi până la decesul acesteia din urmă, în 2022.

Acest patrimoniu a fost pus la punct în secolul XIV în ideea de a da o independenţă financiare moştenitorului regal. Concret, acesta din urmă nu deţine activele Ducatului de Cornwall dar primeşte profiturile generate până la urcarea pe tron.

Pe lângă 260 de ferme, Ducatul de Cornwall deţine 52.450 de hectare de teren şi închiriază proprietăţi comerciale cu o valoare de 345 de milioane de lire sterline. Viitorul rege face turul fermelor pe care le închiriază celor care exploatează aceste ferme şi îi îndeamnă să folosească metode de agricultură durabilă. Charles a construit chiar şi un sat, Poundbury, în apropiere de Dorchester, unde şi-a pus în practică preferinţele sale în materie de arhitectură.

Sub conducerea lui Charles, patrimoniul Ducatului de Cornwall a crescut şi, potrivit celui mai recent raport anual, regrupează active cu o valoare de peste un miliard de lire sterline. În aceste condiţii, veniturile vărsate prinţului Charles s-au ridicat la 23 de milioane de lire sterline, adică o creştere de peste 40% de-a lungul ultimilor 15 ani.

Odată cu urcarea pe tron a lui Charles, aceste venituri vor reveni fiului său William.

Graţie unei vechi tradiţii care datează de mai multe secole şi care a fost confirmată în anii 1990 pentru a evita disoluţia patrimoniului regal, Charles "nu va plăti niciun impozit pe moştenire", a precizat pentru AFP Geoff Kertesz, un avocat din Londra specializat pe patrimoniu.

Testamentul reginei Elizabeth II nu a fost făcut public, ceea ce este un alt privilegiu al suveranului.

Cu toate acestea, castelul de la Balmoral, unde familia regală şi petrece vara, precum şi cel de la Sandringham, fac parte din proprietăţile moştenite de Charles, spre deosebire de castelele Buckingham sau Windsor, locuinţele istorice ale familiei regale, care aparţin statului.

Un alt simbol al monarhiei britanice: bijuteriile coroanei sunt de asemenea proprietatea naţiunii, şi deci nu sunt incluse în calcul familei regale, în condiţiile în care doar valoarea lor se ridică la mai multe miliarde de lire.

În schimb, statul plăteşte suveranului un aşa-numit 'sovereign grant': o alocaţie pentru suveran regrupând un sfert din veniturile 'Crown Estate', un vast fond care cuprinde numeroase active imobiliare. Restul revine Trezoreriei britanice. Pentru exerciţiul 2021-2022, alocaţia regală s-a ridicat la 86,4 milioane de lire sterline.

În sfârşit un al treilea fond vine să completeze averea regală: Ducatul de Lancaster, controlat de suveran, care în 2022 i-a adus reginei Elizabeth II suma de 24 de milioane de lire sterline.

Într-o serie de articole cotidianul The Guardian a încercat să evalueze averea regală, optând să includă şi bunurile Ducatului de Lancaster, care din punct de vedere legal sunt controlate de stat dar ale cărui beneficii revin suveranului. Cotidianul a inclus şi vehiculele de lux, care tehnic sunt deţinute de stat dar sunt utilizate de familia regală. La acestea, The Guardian a adăugat şi operele de artă, precum un tablou de Claude Monet cumpărat pentru 2.000 de lire sterline de Elizabeth II, după cel de al doilea război mondial, şi care acum este evaluat la 20 de milioane de lire sterline. Rezultatul ar fi că averea lui Charles s-ar ridica la 1,8 miliarde de lire sterline. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel