Avertisment: Se prefigurează o penurie a argintului
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Lingouri de argint / Foto: Brian Shamblen / Flickr
Lingouri de argint / Foto: Brian Shamblen / Flickr
Cererea globală de argint a crescut cu 18% anul trecut, ajungând la un nivel record de 1,24 miliarde de uncii, ceea ce a creat un deficit uriaș de aprovizionare, conform Silver Institute.

Piața argintului a fost subaprovizionată cu 237,7 milioane de uncii în 2022, a declarat institutul în cel mai recent studiu, numind acest lucru "probabil cel mai semnificativ deficit înregistrat vreodată".

Institutul a spus că oferta insuficientă din 2022 și un deficit de 51,1 milioane de uncii în 2021 au șters surplusurile cumulate din deceniul precedent și a prezis o ofertă insuficientă suplimentară de 142,1 milioane de uncii în acest an.

"Ne îndreptăm spre o paradigmă diferită pentru piață, una a deficitelor continue", a declarat Philip Newman de la firma de consultanță Metals Focus, care a pregătit datele Institutului Argintului.

Expertul a mai afirmat că acest lucru nu va determina neapărat o creștere a prețurilor, deoarece, în timp ce stocurile vizibile de argint scad, cantitățile uriașe de metal deținute de persoane fizice și investitori pot încă să umple golurile de aprovizionare.

Prețul argintului a evoluat în mare parte în scădere din 2020, deoarece ratele dobânzilor au crescut, descurajând investițiile în metale prețioase, care nu oferă dobândă.

Argintul ar trebui să ajungă la o medie de 21,30 dolari pe uncie în acest an, sub media de 21,73 dolari de anul trecut, potrivit institutului.

Cererea de argint a crescut la niveluri record din partea tuturor utilizatorilor majori - bijutieri, industrie și cumpărători de lingouri și monede de argint, potrivit institutului.

Argintul este folosit în multe industrii, inclusiv în cea electronică și a panourilor solare, iar cererea este în creștere pe măsură ce lumea se îndepărtează de combustibilii fosili.

India a importat, de asemenea, cantități uriașe de argint anul trecut, deși cererea de acolo ar trebui să se răcească într-o oarecare măsură în 2023, a mai afirmat Newman.

Citește și: Chile intenţionează să naţionalizeze industria litiului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel