Avertisment: Se prefigurează o penurie a argintului

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Lingouri de argint / Foto: Brian Shamblen / Flickr
Lingouri de argint / Foto: Brian Shamblen / Flickr
Cererea globală de argint a crescut cu 18% anul trecut, ajungând la un nivel record de 1,24 miliarde de uncii, ceea ce a creat un deficit uriaș de aprovizionare, conform Silver Institute.

Piața argintului a fost subaprovizionată cu 237,7 milioane de uncii în 2022, a declarat institutul în cel mai recent studiu, numind acest lucru "probabil cel mai semnificativ deficit înregistrat vreodată".

Institutul a spus că oferta insuficientă din 2022 și un deficit de 51,1 milioane de uncii în 2021 au șters surplusurile cumulate din deceniul precedent și a prezis o ofertă insuficientă suplimentară de 142,1 milioane de uncii în acest an.

"Ne îndreptăm spre o paradigmă diferită pentru piață, una a deficitelor continue", a declarat Philip Newman de la firma de consultanță Metals Focus, care a pregătit datele Institutului Argintului.

Expertul a mai afirmat că acest lucru nu va determina neapărat o creștere a prețurilor, deoarece, în timp ce stocurile vizibile de argint scad, cantitățile uriașe de metal deținute de persoane fizice și investitori pot încă să umple golurile de aprovizionare.

Prețul argintului a evoluat în mare parte în scădere din 2020, deoarece ratele dobânzilor au crescut, descurajând investițiile în metale prețioase, care nu oferă dobândă.

Argintul ar trebui să ajungă la o medie de 21,30 dolari pe uncie în acest an, sub media de 21,73 dolari de anul trecut, potrivit institutului.

Cererea de argint a crescut la niveluri record din partea tuturor utilizatorilor majori - bijutieri, industrie și cumpărători de lingouri și monede de argint, potrivit institutului.

Argintul este folosit în multe industrii, inclusiv în cea electronică și a panourilor solare, iar cererea este în creștere pe măsură ce lumea se îndepărtează de combustibilii fosili.

India a importat, de asemenea, cantități uriașe de argint anul trecut, deși cererea de acolo ar trebui să se răcească într-o oarecare măsură în 2023, a mai afirmat Newman.

Citește și: Chile intenţionează să naţionalizeze industria litiului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel