Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Ţările în curs de dezvoltare trebuie să îşi consolideze rapid sectorul financiar, a îndemnat Mondială, avertizând că riscurile sunt în creştere odată cu inflaţia, ratele dobânzilor şi lipsa de transparenţă cu privire la datoria suverană şi cea privată, transmite Reuters.
În ultimul său raport World Development Report, instituţia financiară internaţională şi-a reiterat îngrijorările cu privire la lipsa transparenţei din jurul activităţii de creditare din China şi a împrumuturilor garantate din sectorul datoriilor suverane şi de asemenea a avertizat că un alt risc îl reprezintă creşterea datoriilor în sectorul privat.
Sondajele Băncii Mondiale arată că 46% dintre IMM-urile din ţările în curs de dezvoltare se aşteaptă să rămână în urmă cu plata datoriilor în următoarele şase luni, dar în unele ţări numărul este de două ori mai mare, a subliniat economistul şef al BM, Carmen Reinhart. Aceasta a spus că urmăreşte cu atenţie evoluţia datoriilor din sectorul privat în marile pieţe emergente precum India, Africa de Sud, Filipine şi Kenya, unde peste 65% dintre IMM-uri se aşteaptă să fie în arierate.
Citește și COVID-19. Ce au descoperit americanii a fost peste așteptările lor
Citește și A fost calculat PREȚUL CORECT pentru BITCOIN! Rezultatul, șocant
Pe partea emitenţilor suverani, Turcia, ţară al cărei rating a fost retrogradat recent de Fitch la "BB minus", este în criză de mai mulţi ani şi aceasta ar putea fi "paiul care a rupt spatele cămilei", a spus Reinhart.
Economistul şef al Băncii Mondiale a apreciat că sprijinul fiscal şi monetar semnificativ, cumulat cu moratoriile la rambursarea creditelor bancare şi politicile generoase de indulgenţă, au contracarat criza economică declanşată de pandemia de COVID-19, însă acum încep să apară consecinţele pentru gospodării şi firme.
"Este o nevoie uriaşă pentru o mai bună transparenţă cu privire la datoria sectorului privat", a spus Reinhart. De asemenea, ponderea creditelor neperformante a rămas sub ceea ce se preconiza la începutul pandemiei, însă Reinhart subliniază că politicile de indulgenţă şi relaxarea standardelor contabile ar putea să "ascundă o problemă a creditelor neperformante".
"La final important nu este ceea ce vezi ci ceea ce este ascuns", a spus Reinhart atrăgând atenţia asupra dezinteresului cu privire la sănătatea financiară a gospodăriilor şi firmelor. "Mă tem că în multe ţări nu suntem nici măcar în faza de conştientizare", a spus economistul şef al Băncii Mondiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...