Șefii FBI și MI5 avertizează conducătorii de afaceri asupra pericolului care vine din China

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Serviciile de informații americane și britanice avertizează asupra furtului de tehnologie
Serviciile de informații americane și britanice avertizează asupra furtului de tehnologie
Șeful FBI și liderul agenției britanice de informații interne MI5 au ținut o conferință de presă comună în care au tras un nou semnal de alarmă cu privire la guvernul chinez, avertizând liderii de afaceri că Beijingul este hotărât să le fure tehnologia pentru a obține avantaje competitive.

Într-o declarație făcută de la sediul central al MI5 din Londra, concepută ca o demonstrație de solidaritate occidentală, Christopher Wray, directorul FBI, a stat alături de directorul general al MI5, Ken McCallum. Wray a reafirmat preocupările cu privire la operațiunile de spionaj economic și de piraterie informatică ale Chinei, precum și la eforturile guvernului chinez de a înăbuși disidența în străinătate, scrie presa din Marea Britanie.

"Constatăm în mod constant că guvernul chinez este cel care reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității noastre economice și naționale, iar prin "noastră" mă refer la ambele națiuni, împreună cu aliații noștri din Europa și din alte părți", a declarat Wray.

El a spus audienței că guvernul chinez este "hotărât să vă fure tehnologia, indiferent de ceea ce face ca industria dumneavoastră să funcționeze, și să o folosească pentru a vă submina afacerea și a vă domina piața".

Ken McCallum a declarat că MI5 derulează de șapte ori mai multe investigații în China decât în urmă cu patru ani și că intenționează să intensifice acest lucru pentru a face față încercărilor generalizate de inferențe care pătrund "în atât de multe aspecte ale vieții noastre naționale".

"Astăzi este pentru prima dată când șefii FBI și MI5 au împărțit o platformă publică", a declarat McCallum. "Facem acest lucru pentru a transmite cel mai clar semnal pe care îl putem da cu privire la o provocare comună masivă: China".

Directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că studenții au plecat în urma unei reforme a sistemului de aprobare a tehnologiilor academice (ATAS).

McCallum a declarat că guvernul chinez și "presiunea sa ascunsă pe tot globul" reprezintă "cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm".

"Acest lucru ar putea părea abstract. Dar este real și presant", a spus el. "Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm".

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, Liu Pengyu, a respins acuzațiile liderilor occidentali, afirmând într-o declarație trimisă prin e-mail către Associated Press că China "se opune cu fermitate și combate toate formele de atacuri cibernetice" și calificând acuzațiile ca fiind nefondate.

Citește și: Disperare la Beijing după cea mai mare scurgere de date din lume

"Nu vom încuraja, susține sau aproba niciodată atacurile cibernetice", se mai spune în declarație.

Într-o aluzie la tensiunile actuale dintre China și Taiwan, Wray a mai spus, în timpul discursului său, că orice preluare forțată a Taipei de către Beijing "ar reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare perturbări ale afacerilor pe care lumea le-a văzut vreodată".

Săptămâna trecută, directorul serviciilor de informații naționale ale guvernului american, Avril Haines, a declarat, în cadrul unui eveniment la Washington, că nu există indicii că Xi Jinping, președintele chinez, ar fi pregătit să cucerească Taiwanul prin forță militară. Dar ea că a spus că Xi pare să "urmărească potențialul" unei astfel de acțiuni ca parte a unui obiectiv mai larg al guvernului chinez de reunificare cu Taiwanul.

După această apariție, Wray a declarat că va lăsa altora întrebarea dacă o invazie a Taiwanului este mai mult sau mai puțin probabilă după invazia Rusiei în Ucraina. Dar, a spus el, "nu am niciun motiv să cred că interesul lor pentru Taiwan a scăzut în vreun fel" și a adăugat că speră că China a învățat ce se întâmplă "atunci când îți exagerezi jocul", așa cum a spus că a făcut Rusia.

Joe Biden a declarat în luna mai că SUA ar răspunde militar în cazul în care China ar invada Taiwanul, oferind una dintre cele mai ferme declarații ale Casei Albe în sprijinul autoguvernării Taiwanului din ultimele decenii. Ulterior, Casa Albă a încercat să atenueze impactul declarației, afirmând că Biden nu a schițat o schimbare în politica SUA față de Taiwan, o insulă autonomă pe care China o consideră o provincie separatistă care ar trebui reunificată cu partea continentală.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei a declarat că problema Taiwanului este "o chestiune pur internă a Chinei" și a precizat că, atunci când este vorba despre chestiuni legate de teritoriul și suveranitatea Chinei, țara "nu are loc de compromis sau concesii".

"Ne vom strădui pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și eforturi", se arată în declarație, deși se menționează că: ”ne vom rezerva opțiunea de a lua toate măsurile necesare ca răspuns la interferența forțelor străine".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Este o veste bună pentru cele doua banci
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Contor electric
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik

pixel