Avocatul Poporului nu crede în oportunitatea privatizării sistemului de sănătate

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Privatizarea sistemului sanitar este pus pe pauză
Privatizarea sistemului sanitar este pus pe pauză
Avocatul Poporului consideră că modificările aduse sistemului sanitar referitoare la liberalizarea programelor naţionale de sănătate ar trebui dezbătute prin procedură parlamentară obişnuită.

"Avocatul Poporului consideră că modificările propuse prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ar trebui dezbătute în cadrul procedurii legislative obişnuite, prin dezbatere şi vot în Parlamentul României. Proiectul de act normativ conţine, în opinia Avocatului Poporului, o notă de fundamentare sumară şi nu prezintă niciun studiu de impact care să evalueze efectele economico-financiare şi sociale ale acesteia", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Pe de altă parte, prin modificările aduse, se intenţionează includerea tuturor furnizorilor privaţi în cadrul programelor naţionale de sănătate, fără a ţine cont de capacitatea şi serviciile oferite de sistemul public de sănătate, respectiv de condiţiile oferite de către furnizorii privaţi. În acest sens, Avocatul Poporului apreciază că, prin procedurile diferite de achiziţionare şi management din cele două domenii, se va crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate programelor naţionale de sănătate între sistemul public şi furnizorii privaţi, cu riscul deprecierii sistemului public, fapt ce poate duce la imposibilitatea statului de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de asigurare a igienei şi a sănătăţii publice.

În ceea ce priveşte finanţarea programelor naţionale de sănătate, Avocatul Poporului consideră că legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze de o manieră unitară procedurile aferente programelor, pentru a nu se crea un mediu neconcurenţial.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului opinează că se poate reţine şi un posibil conflict de interese, deoarece, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor propuse, medicii coordonatori ai programelor de sănătate din unităţile sanitare, adică specialiştii care fundamentează întreg procesul de contractare şi achiziţii, nu au nicio interdicţie în a activa atât în unităţile publice, cât şi în cele private, care derulează programe naţionale de sănătate.

Fără a pune la îndoială necesitatea implementării unui sistem de asigurare de sănătate în care este valorificat principiul "banul urmăreşte pacientul", Avocatul Poporului consideră că propunerea de ordonanţă introduce o serie de modificări, fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar şi fără a implementa o serie de garanţii prin care să se evite inechităţile dintre sistemul public şi cel privat.

Sanitas acuză Ministerul Sănătății în legătură cu liberalizarea programelor de sănătate

"Astfel, având în vedere subfinanţarea sistemului public de sănătate, Avocatul Poporului este de părere că există riscul ca măsurile propuse prin proiectul de ordonanţă să accentueze criza deja existentă în sistemul de stat, iar o altă consecinţă ar putea fi împovărarea excesivă a pacienţilor care, fiind nevoiţi să apeleze la serviciile medicale private, ar suporta costuri suplimentare determinate de împrejurarea că statul nu decontează diverse taxe (ex. servicii hoteliere)", se precizează în comunicat.

Avocatul Poporului consideră că, în contextul includerii totale a furnizorilor privaţi în sfera programelor naţionale de sănătate, ar fi oportună implementarea unui sistem de informare a pacienţilor cu privire la unităţile medicale care oferă serviciile necesare, costurile, timpii de aşteptare şi condiţionalităţile aferente acestor servicii, în acest fel putându-se asigura decizia informată a pacienţilor cu privire la opţiunea dintre ofertele existente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik

pixel