Azerbaidjanul va apăra interesele producătorilor de petrol și gaze ca gazdă a COP29

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gaze cu efect de seră provenite de la producția energetică
Gaze cu efect de seră provenite de la producția energetică
Azerbaidjanul, gazda summitului ONU privind clima din acest an, va apăra dreptul națiunilor producătoare de petrol și gaze naturale de a investi în acest sector, a declarat vineri președintele țării.

Acesta a menționat că, în ciuda obiectivelor climatice, cererea de combustibili fosili rămâne puternică și că va crește exporturile de gaze, transmite Reuters.

"În calitate de șef al unei țări bogate în combustibili fosili, bineînțeles că vom apăra dreptul acestor țări de a continua investițiile și de a continua producția, deoarece lumea are nevoie de ea", a declarat vineri președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în cadrul unei conferințe pe tema climei care a avut loc la Berlin.

"Dar, în același timp, țările cu combustibili fosili ... ar trebui să fie printre cele care își arată solidaritatea în ceea ce privește problemele legate de schimbările climatice", a spus el.

În calitate de gazdă a summitului ONU privind clima COP29 care se va desfășura în luna noiembrie, Azerbaidjanul va superviza negocierile dintre cele aproape 200 de țări cu privire la modul în care se vor strânge mai multe fonduri pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care provoacă schimbări climatice.

Aliyev a declarat că Azerbaidjanul își va crește exporturile de gaze naturale către Europa pentru a ajunge la 20 miliarde de metri cubi până în 2027, având în vedere situația geopolitică actuală.

"Acesta este un semn al responsabilității Azerbaidjanului, deoarece investim în mare măsură în creșterea producției noastre de gaze, deoarece Europa are nevoie de mai mult gaz din surse noi", a declarat Aliyev.

Summitul ONU privind clima de anul trecut, desfășurat în Emiratele Arabe Unite, s-a încheiat cu un acord global care prevedea "tranziția către renunțarea la combustibilii fosili" pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Arderea combustibililor fosili pentru energie este principala sursă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie, emisiile globale de dioxid de carbon provenite din sectorul energetic au crescut anul trecut până la un nivel record.

Rămâne de văzut cum țările care au participat anul trecut la summit vor pune în practică regulile stabilite în următorii câțiva ani.

Țările europene au unele dintre cele mai stricte obiective din lume pentru reducerea emisiilor până în 2030 - dar, în același timp, s-au grăbit să asigure noi surse de aprovizionare cu gaze după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa, în urma invaziei Moscovei în Ucraina din 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel