Stația Tokyo, primul pas concret pentru metroul spre Otopeni
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri începerea forajului tunelului pentru viitoarea magistrală de metrou M6, în cadrul unei vizite pe șantierul stației Tokyo. Acesta este primul pas concret în realizarea unei linii de metrou care va lega cartierul 1 Mai din Capitală de Aeroportul Henri Coandă, un proiect mult-așteptat și amânat timp de peste două decenii.
„Astăzi, primul TBM (n.r. – utilaj de foraj tunel) va începe să foreze. Într-un final, pe întreg tronsonul vor fi patru TBM-uri. Undeva în 2027–2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6”, a declarat Grindeanu.
15 kilometri de linie, șase stații în prima etapă
Potrivit ministrului, proiectul include două tronsoane însumând aproape 15 kilometri de linie de metrou. Primul tronson, aflat în lucru în prezent, se întinde pe 6,6 kilometri și va cuprinde șase stații, una dintre ele fiind Tokyo, denumire simbolică aleasă pentru a marca sprijinul financiar venit din partea Japoniei.
„Suntem aici, la staţia Tokyo, e un nume special ales, care va face legătura cu 1 Mai într-o parte şi cu Henri Coandă în partea cealaltă”, a subliniat Grindeanu.
Un proiect început în anii ’90 și blocat în 2021
Ministrul a reamintit că ideea construirii unei linii de metrou până la aeroport datează din anii ’90, în timpul președinției lui Emil Constantinescu, când a fost semnat primul acord cu Guvernul Japoniei. Însă, proiectul a fost blocat în anul 2021, în mandatul ministrului Cătălin Drulă, pe motiv că linia nu ar fi rentabilă.
„La finalul anului 2021, când am venit ministru, am găsit proiectul anulat. Printre primele întâlniri pe care le-am avut au fost cu ambasadorul Japoniei, căruia i-am mulțumit pentru răbdare și i-am cerut să continue finanțarea. Le-am spus că acele nouă luni de ministeriat au fost o greșeală a istoriei”, a punctat Grindeanu.
După M6, Metrorex ar putea trece la Primăria București
Pe termen lung, Grindeanu propune și un transfer al companiei Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Generale, odată cu subvențiile aferente. Scopul este integrarea reală a transportului public din Capitală.
„Da, îmi doresc, măcar după ce facem această magistrală M6, să o dăm către Primăria Generală – cu tot cu subvenții, ca să fiu foarte bine înțeles. Dacă vrem să discutăm de sistem integrat de transport în municipiul București, nu putem discuta de unele lucruri care se află la Primărie și altele care se află la Ministerul Transporturilor.”
Context: investiție strategică și sprijin japonez
Magistrala M6 este realizată cu sprijinul financiar al Japoniei, prin agenția JICA, și are un rol strategic nu doar în îmbunătățirea mobilității în București, ci și în crearea unei legături moderne și rapide între centrul orașului și principalul aeroport internațional al țării. Realizarea acestui proiect promite să reducă presiunea asupra traficului rutier și să crească atractivitatea Capitalei din punct de vedere economic și turistic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Plenul Consiliului Superior al...
Bursa de Valori București...
Președintele interimar Ilie...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...