Bâlbâială la nivelul UE în privința plafonării prețului petrolului rusesc
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Încă nu se știe precis ce decizii se vor lua
Încă nu se știe precis ce decizii se vor lua
Națiunile Uniunii Europene se luptă să ajungă la un acord privind impunerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc și vor amâna probabil un acord în această privință până când se va ajunge la un acord asupra unui pachet mai larg de sancțiuni. 

Cipru și Ungaria se numără printre țările care și-au exprimat opoziția față de propunerea de plafonare a petrolului, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile în curs. Sancțiunile în UE necesită unanimitate, ceea ce conferă fiecărei națiuni un drept de veto efectiv.

Comisia Europeană, ramura executivă a blocului, s-a întâlnit cu statele membre în weekend pentru a încerca să găsească un compromis privind pachetul de măsuri restrictive, potrivit acestor persoane. Țările ar putea face presiuni pentru a avea un acord preliminar înainte de o reuniune informală a liderilor UE la Praga, pe 6 octombrie. 

UE se străduiește să pună în aplicare sancțiuni mai dure după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută o "mobilizare parțială" a trupelor și a început să organizeze "referendumuri" de anexare, procese condamnate de ONU, în zonele din Ucraina pe care încă le ocupă. Au existat, de asemenea, relatări potrivit cărora forțele ucrainene ar fi descoperit o groapă comună în orașul Izyum, care a fost controlat de Rusia. Alte măsuri discutate includ controlul importurilor de diamante și interzicerea anumitor produse din oțel. 

Interzicerea exportului de produse electronice

Separat, cele 27 de state membre au fost, de asemenea, mai aproape de a susține o propunere de restricționare a exportului către Rusia de componente electronice utilizate în armament, au declarat oamenii. 

Statele membre susțin că limitarea în continuare a accesului la componentele electronice folosite în armele împotriva Ucrainei este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a lovi armata rusă, mai ales că Moscova are nevoie de mai multe arme pentru cei până la 300.000 de soldați suplimentari pe care încearcă să îi mobilizeze.

Presiunea UE de a impune un plafon al prețului la petrolul rusesc ar alinia blocul la un efort al SUA de a împiedica scumpirea țițeiului și de a diminua veniturile Moscovei din vânzările de energie. Grupul celor șapte a ajuns la un acord politic privind un plafon la începutul acestei luni, iar Comisia a declarat că va depune eforturi pentru a pune în aplicare propunerea. 

Multe detalii trebuie încă să fie puse la punct, inclusiv prețul la care aliații vor stabili plafonul, au declarat persoanele menționate. Orice măsură ar trebui să intre în vigoare înainte de 5 decembrie, dată la care intră în vigoare măsurile adoptate anterior de UE care interzic importul de petrol pe mare, precum și serviciile necesare pentru transportul acestuia. 

Solidaritate europeană

În iunie, cele 27 de națiuni ale blocului comunitar au petrecut săptămâni întregi târguindu-se pe marginea termenilor actualelor măsuri privind petrolul, care includ un embargo asupra petrolului și produselor petroliere rusești transportate pe mare, o scutire privind livrările prin conducte și o interdicție de a furniza servicii, cum ar fi asigurarea, pentru transporturile de petrol rusesc oriunde în lume. Statele Unite au făcut presiuni pentru a relaxa aceste interdicții, de teamă că acestea ar putea duce la o creștere a prețurilor petrolului la nivel mondial. 

Rămâne neclar cât de eficient ar fi un regim de plafonare a prețurilor, mai ales că unii dintre cei mai mari cumpărători ai Rusiei, inclusiv China și India, nu au fost de acord să se alăture. Oficialii americani au susținut că plafonarea prețurilor ar putea funcționa chiar dacă mulți cumpărători nu se alătură oficial coaliției, deoarece aceștia ar putea totuși să folosească sistemul ca pârghie în negocierile contractuale cu Moscova pentru a negocia prețuri mai mici.

Adoptarea plafonului ar necesita, de asemenea, ca statele membre să lase deoparte interesele naționale în favoarea solidarității europene. 

Țările UE care au obținut scutiri pentru petrolul primit prin conductele lor vor să se asigure că acestea rămân intacte, în timp ce națiunile care importă pe cale maritimă ar putea încerca să lege plafonul de preț de embargoul complet preconizat în prezent asupra livrărilor maritime, pentru a egaliza condițiile de concurență, scria Bloomberg care citează surse din interior. Națiunile de transport maritim, precum Grecia, Cipru și Malta, ar putea, de asemenea, să încerce să își protejeze industriile respective de aceste măsuri, a adăugat persoana respectivă. 

Citește și: Criza energetică. Șeful Aramco: Soluțiile europene sunt lipsite de viziune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel