Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Balonul chinezesc doborât în largul Myrtle Beach, Carolina de Sud, a ”vorbit”, dacă se poate spune așa Aparatul a fost recuperat de autoritățile americane și supus, ulterior, unei examinări amănunțite de către specialiștii în informații care i-au studiat echipamentele și capacitățile de colectare de informații.
Concluzia: da, a fost un balon spion, dar inofensiv. În orice caz, acesta este mesajul pe care trei înalți oficiali ai administrației Statelor Unite l-au transmis opiniei publice prin intermediul posturilor de televiziune.
Balonul a zburat în diagonală pe teritoriul Statelor Unite din Alaska timp de patru zile, începând din 28 ianuarie. A fost reperat pe 2 februarie și scufundat două zile mai târziu, pe 4 februarie. Această intruziune a provocat un val de indignare în rândul publicului american. Nimeni nu a dat crezare declarațiilor în valui care au venit de la Beijing, toate pe ideea că autoritățile chineze nu au nici o legătură, că nu e vorba de spionaj și așa mai departe.
Potrivit informațiilor oficiale, balonul a reușit să survoleze de câteva ori aceleași situri militare americane și să transmită informații Beijingului în timp real. A fost vizat în special o bază a Forțelor Aeriene americane, Malmstrom din Montana, unde sunt depozitate echipamente nucleare.
Ce informații a colectat? Nu atât imagini, cât semnale electronice, mai exact comunicări de la personalul bazei sau semnale legate de sistemele de armament. Acest lucru ar fi putut fi problematic dacă SUA nu ar fi anticipat traiectoria balonului, mutând țintele potențiale și înăbușind semnalele electronice, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației pentru NBC. Balonul era echipat cu un mecanism de autodistrugere care ar fi putut să nu funcționeze dacă Beijingul nu l-a activat, au spus aceștia.
Neînțelegeri reciproce
Cazul balonului chinez a creat o ciocnire diplomatică într-un moment în care SUA și China încercau să amelioreze o relație devenit complicată în contextul pandemiei de coronavirus. Dincolo de acuzațiile lansate la adresa Chinei privind originea virusului care a îmbolnăvit o planetă întreagă, decizia Beijingul de a izola orașe și regiuni întregi au generat probleme pe lanțurile de aprovizionare mondiale, complicând și mai mult dialogul dintre Imperiul de Mijlocu cu SUA.
Elita politică americană cere o poziție mai dură față de China. Congresul SUA, spre exemplu, ia în considerare interzicerea platformei TikTok sau obligarea acesteia să renunțe la acționarul său chinez. Casa Albă a inclus clauze anti-China în recenta sa legislație privind reindustrializarea și a sporit controalele asupra exporturilor către China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...