Banca Centrală a Franței. Ce se întâmplă cu economia statului francez

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Această țară trece la MONEDA EURO din anul 2024
Această țară trece la MONEDA EURO din anul 2024
Economia franceză se va redresa în primul trimestru din 2020, după declinul de la finalul lui 2019, când grevele din sectorul transporturilor au redus activitatea, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Franţei, transmite Reuters. 

Instituţia estimează un avans al PIB-ului Franţei de 0,3% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2019, când a doua economie a zonei euro s-a contractat cu 0,1%.

Virus nou lovește Franţa! Mai multe state europene afectate

Declinul i-a surprins pe analişti şi pe oficialii Băncii Centrale a Franţei, care se aşteptau la o creştere a economiei de 0,2% în ultimele trei luni din 2019.

Companiile au preferat mai degrabă să-şi reducă stocurile decât să producă mai multe bunuri. Analizele noastre arată că este o încetinire temporară şi economia va reveni pe creştere, urmând să înregistreze un avans de aproximativ 0,3% pe ansamblul acestui an, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

El a adăugat că economia franceză ar urma să beneficieze de pe urma scăderii şomajului, a creşterii veniturilor şi a majorării investiţiilor corporaţiilor.

Încrederea în industrie a fost stabilă în ianuarie, situându-se la acelaşi nivel ca în decembrie, la 96 de puncte, se arată într-un raport lunar al Băncii Franţei publicat luni.

Companiile au raportat o scădere a producţiei luna trecută, din cauza grevelor, în special în domeniul aeronautic, al producerii de maşini şi al echipamentelor electrice, care depind de lanţuri complexe de furnizare.

În schimb, sectorul serviciilor a raportat o creştere în ianuarie, comparativ cu decembrie.

Începând din data de 5 decembrie, în Franţa au avut loc proteste de amploare faţă de reforma sistemului de pensii. Sindicatele din transporturile publice cer Guvernului francez să reanalizeze sau să retragă planul de unificare a regimurilor de pensii. Totodată, ele sunt nemulţumite de decizia Guvernului de a creşte vârsta minimă de pensionare la 64 de ani începând din 2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel