Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Așadar, raportul evidențiază diferențele semnificative din interiorul țării, care amplifică provocările existente și subliniază necesitatea urgentă de a extinde accesul la oportunități economice și la locuri de muncă mai bune. Deși creșterea economică puternică a redus sărăcia, România se confruntă în continuare cu cea mai mare rată a sărăciei din Uniunea Europeană. Aproximativ 45% din populația care trăiește în zonele rurale se confruntă cu o rată a sărăciei de șase ori mai mare decât în zonele urbane.
În contextul unei economii în expansiune rapidă, a migrației ridicate și a unui sistem educațional în urmă, lipsa competențelor reprezintă principala piedică în calea dezvoltării sectorului privat.
Inexistența rezilienței economice
Două evenimente recente - pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina - și două tranziții iminente au evidențiat atât deficiențele existente, cât și oportunitățile pentru o economie mai inclusivă, mai rezistentă și mai durabilă, cu o creștere susținută de către sectorul privat.
Deși sectorul privat este motorul creșterii economice în România, există încă obstacole legate de intervenția excesivă a statului în economie, inegalități în competiția dintre întreprinderile de stat și cele private și bariere în calea concurenței pe piață.
Cele mai grave tare
Problemele de guvernanță instituțională, cum ar fi lipsa de previzibilitate în mediul de afaceri și deficiențele în administrația fiscală, corupție și instabilitatea politică, reprezintă obstacole majore pentru mediul de afaceri din România. Deși au fost făcute progrese în îmbunătățirea condițiilor de afaceri, sarcinile precum obținerea de autorizații de construcție, rezolvarea cazurilor de insolvență și protejarea investitorilor rămân dificile pentru companii.
De asemenea, raportul subliniază reglementările stricte pentru anumite sectoare precum serviciile profesionale și de transport, precum și o implicare crescută a managementului în gestionarea aspectelor fiscale, cu impact asupra eficienței companiilor.
În plus, Banca Mondială atrage atenția asupra unui ecosistem de inovare slab, limitat de investiții insuficiente, lipsa de competențe și deficiențele în guvernanță. Infrastructura este, de asemenea, o problemă majoră, neconcordanța dintre statutul de membru al UE și nivelul scăzut al dezvoltării generale a țării, cu infrastructura municipală care necesită investiții substanțiale.
Acestea sunt doar câteva din problemele semnalate de Banca Mondială, însă raportul oferă și soluții pe care guvernele României le pot implementa pentru a remedia și a îmbunătăți situația economică a țării.
Soluțiile popuse de Banca Mondială
Documentul propune patru domenii prioritare pentru a îmbunătăți performanța sectorului privat din România:
Crearea unui mediu de afaceri mai favorabil, prin simplificarea procedurilor administrative, îmbunătățirea guvernanței corporative, consolidarea statului de drept și combaterea corupției.
Dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice, prin creșterea investițiilor publice și private, promovarea parteneriatelor public-private, îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor de sănătate, educație și protecție socială.
Stimularea inovării și a digitalizării, prin sprijinirea cercetării și dezvoltării, facilitarea transferului de tehnologie, încurajarea economiei digitale și a antreprenoriatului, dezvoltarea competențelor digitale și a alfabetizării.
Promovarea unei creșteri verzi și incluzive, prin susținerea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, adaptarea la schimbările climatice, crearea de oportunități economice pentru grupurile vulnerabile, îmbunătățirea incluziunii financiare și a egalității de gen.
Documentul oferă și câteva exemple de proiecte și inițiative care pot contribui la realizarea acestor obiective, precum și rolul pe care îl poate juca IFC în parteneriat cu sectorul privat, guvernul și alte părți interesate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
SUA apără acordul propus de...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...