Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
România are potențialul de a tripla venitul național în următorii 30 de ani prin adoptarea unor măsuri pentru a deveni mai rezistentă la schimbările climatice și pentru a reduce emisiile de carbon.
Potrivit experților Băncii Mondiale, în Raportul de țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România (RTCD) lansat marți, aceasta presupune investiții de aproximativ 356 de miliarde de dolari până în 2050, echivalentul a aproximativ 3% din PIB.
Documentul subliniază că România se confruntă cu vulnerabilitate la schimbările climatice, mai ales în ceea ce privește inundațiile și seceta. În același timp, economia românească este intens bazată pe cărbune, cu un consum mediu de energie de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene (UE).
"În timp ce provocările legate de realizarea decarbonizării sunt considerabile, printr-un mix adecvat de reforme structurale, sociale şi economice şi investiţii eficace susţinute din fonduri publice, private şi europene, România îşi poate creşte nivelul de trai, atingându-şi în acelaşi timp obiectivele climatice", a declarat Marina Wes, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.
Raportul de specialitate notează, totodată, că România este pe cale să îşi atingă obiectivul pentru anul 2030 de reducere a emisiilor cu 55% faţă de nivelul din 1990.
Conform datelor centralizate în analiza efectuată de Banca Mondială, se observă că România a reușit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 53% în perioada 1990 - 2018. Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050, va fi necesară o acțiune coordonată, finanțare semnificativă și decizii politice eficiente. Raportul menționează că suma estimată pentru investițiile necesare doar în dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat se ridică la 356 de miliarde de dolari până în 2050, echivalent cu aproximativ 3% din produsul intern brut cumulat al țării în aceeași perioadă.
Experții subliniază importanța tranziției energetice, având în vedere că peste 70% din consumul total de energie al României se bazează în prezent pe combustibilii fosili. În acest context, sectorul energetic, care include generarea de energie electrică, încălzirea, transportul și producția, contribuie cu 66% la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din România. Acesta este urmat de agricultură cu 17% și industrie cu 12%.
"Pentru a atinge net zero emisii până în 2050, România trebuie să implementeze un program masiv de electrificare, care să înlocuiască consumul direct de combustibili cu energie generată din surse regenerabile. RTCD demonstrează că nivelul costului suplimentar al dezvoltării unui sistem de energie electrică mai verde şi bazat pe energie electrică regenerabilă nu creşte substanţial nevoile de investiţii. Creşterea eficienţei energetice a clădirilor, în special printr-o izolare mai bună, este, de asemenea, evidenţiată ca o investiţie esenţială", se subliniază în documentul citat.
Raportul Băncii Mondiale oferă o cale sugerată către neutralitate climatică până în anul 2050, cu accent pe alte câteva domenii prioritare, pe lângă decarbonizarea sectorului energetic. Acestea includ: decarbonizarea sectorului transporturilor, optimizarea utilizării resurselor de apă, precum şi investiţia în capitalul uman şi în competenţe,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...