Băncile din Uniunea Europeană au îndeplinit deja în mare măsură noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor (cunoscute sub denumirea Basel III) înaintea termenului limită din 2028, a anunţat marţi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.
Deficitul combinat de capital pentru băncile din Uniunea Europeană s-a redus acum la 600 milioane de euro, arată datele EBA.
Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile. Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a convenit în 2017 cerinţe suplimentare de capital.
Uniunea Europeană, alături de Marea Britanie şi Statele Unite, verifică acum implementarea cerinţelor Basel III de către bănci.
Conform monitorizării realizate anul trecut de Autoritatea Bancară Europeană, în rândul a 157 de bănci din UE, "principala concluzie este că, pentru a îndeplinirea deplină a noilor cerinţe în 2028, băncile din UE ar avea nevoie de capital suplimentar Tier 1 de 600 milioane de euro".
"Per ansamblu, rezultatele monitorizării implementării cerinţelor Basel III arată că cerinţele minime de capital Tier 1 ale băncilor din Europa vor creşte cu 9% în 2028", a apreciat EBA.
Reglementările vor fi aplicate în UE din ianuarie 2025.
Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...
Achizițiile publice și...
Prețul cuprului urcă la un...
Banca britanică HSBC a revizuit...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...
Ministrul Energiei, Bogdan...