Băncile europene supuse unui test în fața şocurilor geopolitice şi războaielor comerciale

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat luni că va evalua modul în care băncile europene ar reacţiona la o ipotetică creştere a tensiunilor geopolitice şi, ulterior, războaielor comerciale, în viitoarele teste de stres, transmite Reuters.

Simularea, care presupune un efect semnificativ asupra economiei europene în urma şocurilor geopolitice şi comerciale, este anunţată în ziua în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, depune jurământul şi pregăteşte reanalizarea relaţiilor comerciale cu partenerii cheie.

Cu ocazia lansării celei mai recente runde de teste de stres, care acoperă 64 de bănci, reprezentând trei sferturi din activele bancare din UE şi Norvegia, Autoritatea Bancară Europeană a informat că va publica rezultatele în august.

Din cele 64 de bănci, 51 sunt din ţări în care sectorul bancar este supervizat de Banca Centrală Europeană. În paralel, BCE va efectua propriile teste de stres pentru băncile care nu sunt incluse în lista EBA.

În cel mai dificil scenariu, testele de stres vor testa rezilienţa băncilor în cazul în care şocurile geopolitice duc la un declin cumulat de 6,3% al PIB-ului în UE, în perioada 2024 - 2027. În acest scenariu, lanţurile de aprovizionare sunt afectate de tensiunile comerciale, inflaţia creşte, afectând încrederea consumatorilor şi nivelul şomajului, a precizat EBA.

Băncile au primit luni de la EBA toate documentele necesare pentru teste şi vor prezenta răspunsurile finale până la sfârşitul lunii iulie, între timp fiind programate termene limită intermediare.

Testele reprezintă un instrument prin care autoritatea bancară de supervizare evaluează necesarul de capital al creditorilor pentru a absorbi potenţialele pierderi şi pentru a sprijini economia în situaţii de criză. Rezultatele sunt incluse în procesul de supervizare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu
Showroom auto / Foto: Freepik

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

pixel